Salı, Kasım 28, 2023
spot_img

2015 Senesinde Gerçekleşen Dünyadaki En Büyük 15 Olay

2015 Yılı biterken dünyada bir çok önemli olay gerçekleşti. Bu olayları sizler için derledik.

1. Obama ile online röportaj!

22 Ocak 2015 Tarihinde ABD başkanı ” Barack Obama ” , YouTubenin canlı yayın özelliğini kullanarak röportaja katılıp soruları yanıtlayan ilk ABD Başkanı Olmuştur. ABD tarihinde bir ilke imza atmış olan Obama bant kaydı kullanmadığını göstererek , kendine olan güveni ve samimi cevaplar verdiğinden hayranları ve dinleyicilerinden olumlu tepkiler almıştır.

 

2. Türkiye 2015 G20’ye Ev Sahipliği yaptı!

2. Türkiye 2015 G20'ye Ev Sahipliği yaptı!

G20 nedir?Bunun açıklamasını yapalım önce 🙂 20 Maliye Bakanından oluşan ve Merkez Bankası Başnı Grubununda olduğu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluş topluluğa verilen isim olarak belirlenen G20, daha çok İngilizce Group of 20 ( 20 Grubu) kavramının kısaltması olarak kabul edilmiştir.G20’ye her yıl bir ülke ev sahipliği yapmaktadır. geçen yıl Avustralya ev sahipliği yapmıştı. Bu yıl ise Türkiye ev sahipliği yaptı. 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya da gerçekleşen zirve ülkemizin prestiji açısından önemli bir olay olmaya hak kazanmıştır 🙂

3. Kırgızistan Hükümet El değiştirdi, Halk ayaklandı!

3. Kırgızistan Hükümet El değiştirdi, Halk ayaklandı!

6-8 Nisan Tarihinde Kırgızistan’da gerçekleşen kitlesel protestolar yüzünden hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan halkın ayaklanmasına dönüşmüştür. Hükümet el değiştirdi dış işleri bakanının öncülüğünde geçici bir hükümet kuruldu.Bu dönem de ayaklanmalar kanlı olarak bastırılmaya çalışılırken, Türk iş adamlarınında ofis ve iş yerleri zarar görmüştür. Sonuç olarak Kırgızistan hükümetinin siyasi partiler arasında  koalisyon hükümet olmasına karar verdi.

4. Gökyüzünde Güneş Enerjisi ile Dünya Turu!

 

Solar Impulse uçağı, üstündeki güneş enerjisi panelleri sayesinde uçmaktadır. Mart 2015 tarihinden Abu Dabi’den havalanarak dün turana başlayıp devam eden önemli bir aşamayı geride bırakıp Pasifik okyanusunuda aşmayı başarmıştır.Tek kişilik uçağın pilotu ve Solar Impulse’un kurucu ortaklarından olan André Borschberg’ dir. ve yaptığı bu uçuşla birlikte havada en uzun kalma dünya rekorunu kırmıştır.Japonya’dan kalkıp, Solar Impulse’nin Hawaii’de indiği meydan arasında tam 7 bin kilometre vardır.Güneş enerjisi ile çalışan bu uçağın kat ettiği mesafeyi ise toplamda 118 saatte tamamlamıştır.Böylece toplam 5 gün süren bu yolculuk, daha önce aralıksız 76 saat havada kalma rekorunun da geliştirilmesinde rol aldı.Gerçekten hayranlık uyandıran bir uçak projesi haklı gururunu yaşıyor.

5. 100 yılın Boks maçı!

 

Almanya’da 29 Kasım 2015’de düzenlenen boks maçında,Ukraynalı dünya ağır sıklet boks şampiyonu Wladimir Klitschko ile İngiliz Tyson Fury’nin 12 raunt süren maçın kazanını Fury olmuştur.Klitschko bu yenilgiyle 11 yıldır taşıdığı yenilmezlik unvanını kaybetmiştir. ”Fury elinden gelenin en iyisini yaptı. Ben gerçekten başaracağım inanıyordum” diyen Klitschko maçın son raundunda kendisininde geri olduğunu farkettiğini dile getirdi.

6. 2015 Uluslararası Işık Yılı İlan Edildi

6. 2015 Uluslararası Işık Yılı İlan Edildi

Uluslararası ışık yılının amacı bilim ve teknolojinin aydınlatmayla ilişkisindeki farkındalığı yükseltmek olduğudur.UNESCO tarafından Birleşmiş Milletlere 2015 uluslararası ışık yılı olması önerilmiştir. Birleşmiş Milletler ise genel kurulun tam 68. oturumda bu öneriyi onaylamıştır.

7. 2015 Kimya Nobel Ödülü Türk Profesöre Gitti!

Noben gururunu değerli yazarımı Orhan Pamuk edebiyat alanında Türkiye’ye yaşatmıştı.Orhan Pamuktan sonra Türkiye bu heyecanı Aziz Sancar la birlikte tekrar tatmış oldu.1946 yılında Mardin doğumlu olan Aziz Sancar kimya alanında ‘DNA tamiri’ ve ‘hücre döngüsü kontrol noktası’ gibi konularda yaptığı araştırma ve çalışmalarla da adını duyurmuştu. Aynı dalda Tomas Lindahi, Paul Modrich’te aday olmasına rağmen ödül Türk Profesör Aziz Sancar’a verildi.

 

8. Özgecan Aslan Yasa Talebi onaylandı!

11 Şubat günü üniversiteli Özgecan Aslan’ın tecavüz edildikten sonra vahşice öldürülüp ve daha sonra yakılmış olarak cesedi bulundu. Türkiye bu duruma sessiz kalmayıp ayaklandı ve tepkisini gösterdi. Bir çok kadın dernek kurum ve kuruluşlar sokaklarda eylemler ve yürüyüşler yaptı.Kadına cinsel istismar ve şiddetin önüne geçmek amacıyla hala duruşması devam eden Özgecan Aslan yasa talebi onaylandı.

9. Almanya’da Sahte Kızlık Zarı Üretiminde ŞOK!

9. Almanya'da Sahte Kızlık Zarı Üretiminde ŞOK!

İngiliz basınında yer alan haber Daily Mail gazetesine aittir, Almanya’da yaşanan Suriyeli mültecilerden sonra iddaya göre ülkede sahte kızlık zarı satışlarının patladığını ileri sürdüler.

10. 15 Yaşında Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı!

10. 15 Yaşında Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı!

Bu yıl 100. sü düzenlenen Anzak askerlerini anma töreninde, Yargıç kararını açıklarken, hüküm giyen gencin Avustralya’da temasa geçtiği kişiyi Melbourne kentinde birden fazla polisi öldürülmeye azmettirdiğini ve İngiltere emniyet güçlerinin gencin gönderdiği mesajlara ulaşıp Avustralya polisini uyarmasıyla olayın önlendiğini söyledi. 15 yaşındaki gencin ‘terör suçundan’ hüküm giyen en genç İngiltere vatandaşı olduğu tahmin ediliyor. Bu tören Avustralya’da her yıl 25 Nisan’da Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Anzak askerlerini anmak için düzenlenmektedir.

 

11. Fransa Hükümeti Topraklarını Satışa Çıkardı!

11. Fransa Hükümeti Topraklarını Satışa Çıkardı!

6 Aralıkta kamuoyuna Suriye’de terör örgütü IŞİD’in kontrolü altındaki antik kent Palmira yakınındaki Fransız devletine ait bir toprağı satışa çıkardığını açıkladı.

12. İngiltere’de İlk kadın piskopos!

İngiltere’de ilk kadın piskopos Rachel Treweek’tir. Geçen yıl din adamları dışında Piskoposların kadınlarında olabilmesi onaylanmıştı.Bu yılda 26 Ekim de yapılan Lordlar Kamarası üyeliğine seçilen ilk kadın piskopos sözleriyle İngiltere de şok etkisi bırakmıştır.

 

13. Anne Karnında Kök Hücre Tedavisi Başlıyor!

13. Anne Karnında Kök Hücre Tedavisi Başlıyor!

”Anne karnında teşhis ve tedavi mümkün mü?”

İsveç ve İngiltere ortak olarak çalışmaları sonucu kök hücre tedavisiyle bir ilk oldu.Geçtiğimiz ekim ayında kamuoyuna duyurulmuş bu konu hakkında çalışmalar çok sıkı bir şekilde devam ediyor.Ocak ayından itibaren ise kürtaja son verilen gebeliklerden kök hücreler alınıp amaç tedavisi olmayan Cam kemik olarak adlandırılan hastalığı bitirmektir. Aynı zamanda doğuştan gelen hastalıklara deva olmak.

 

14. Tıp Dünyası Bunu Konuşuyor ” Kalp Kutusu”

Avustralyalı doktorlar geçen yıl dünyada bir ilki gerçekleştirerek, ölüden alınan ve tamamen durmuş bir kalbi yeniden çalıştırıp başkasına nakletmeyi başarmıştı. İsimleri açıklanmayan iki hastaya uyguladıkları yöntem başarılı olunca bu yıl 30 Ağustos’ta  aynı yöntem bu kez de İngiltere’de kullanıldı, hatta bilim insanları ‘Kalp Kutusu’ adlı mucizevi cihazın, kalbi nasıl atar vaziyette tuttuğunu videosuyla birlikte gösterdi. Akıllara durgunluk veren cihaz peki nasıl çalışıyor?
Önce ölen kişinin kanını alıp ‘kalp kutusu’ adını verdikleri cihaza dolduruyor. Sonra da ölen kişinin kalbi cihaza yerleştiriliyor. Kalp yavaş yavaş ısıtılırken ölen kişinin kanı ile birlikte koruyucu sıvı veriliyor. Ardından cihaz kalbi çalıştırıyor. 4 saat süren bu işlemin ardından kalp alınıp hastaya naklediliyor.

15. Uzmanlar uyarıyor ”Dünya Tersine Dönebilir !”


Yüzyıllardır yaşadığımız bu evren de yapılan binlerce araştırmada son zamanlar da dikkati bir şey çekiyor ” Dünya artık TÜ-KE-Nİ-YOR! ” Bilim insanlarına göre, artan karbondiyoksit emisyonu ve okyanuslardaki doğal olaylar iklim sistemini “çok ilginç bir hale getirdi”. Uzmanlar, büyük değişimlerin başlamış olabileceğini belirtiyor.Yaklaşık beş yılda bir Büyük Okyanus’taki akımın tersine dönmesiyle El Nino oluşuyor, normalde kuraklık varken yağış oluşuyor, yağmur varken de kuraklık geliyor. Müslüman Dünyası İnsanlık kendi kuyusunu kazdı kıyamet alametleri yaklaşıyor derken aslında bunun doğru olduğunu ve insanlar doğanın dengesiyle oynadığını şimdi herşeyin tersine döndüğünü izliyoruz.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar