Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Büyüme ve Gelişme

Çocuğumuzun büyüdüğünü; zaman içinde boyunun uzamasından ve kilosunun artmasından anlıyoruz. Büyüme boy ve vücut ağırlığının artmasıdır. Çocukların bedensel büyümelerini izleyebilmek için ağırlık ve boy artışına, baş ve göğüs çevresi ölçümlerine, dişler ve kemiklerin olgunlaşmasına bakılmaktadır. Büyümenin en hızlı olduğu dönemler doğum öncesi dönem, ilk bir yaş ve ergenlik dönemidir. Büyümenin izlenmesi bu dönemlerde çok önemlidir.

Gelişim ise çocuğun hareket etmeyi, düşünmeyi,hissetmeyi, başkalarıyla ilişki kurmayı öğrendiği ileriye dönük giden bir değişim sürecidir. Gelişim doğum öncesinden ömrün sonuna dek süren bir süreçtir. İnsan sadece çocukluk döneminde değil yaşam boyu gelişim gösterir. Yani gelişim çocuğun büyümesini, motor, bilişsel, dil,sosyal, duygusal gelişimlerini kapsar ve süreklidir.

Bebekler yaklaşık 2500 ile 4300 gram arasında doğarlar. Yeni doğan bebeğin boyu 48 ile 53 santim arasındadır. Bebeklik sürecindeki sağlıklı gelişiminin göstergesi bebeğin düzenli bir şekilde kilo almasıdır. Bebek doğduktan sonraki ilk 10 gün bir miktar kilo kaybeder, onuncu günden itibaren kilo alımı yeniden başlar. Bebek 6 ayda kilosunun iki misline, 1 yaşında 3 misline ,2 yaşında ise 4 misline ulaşır.

Çocuğun boyu ve ağırlığı ilk zarfında içinde her ay, İkinci sene zarfında 3 ayda bir, daha sonra ise her 6 ayda bir değerlendirilmektedir. Büyümenin değerlendirilmesinde gaye şayet varsa hastalıkların erken teşhis ve iyileştirilmesinin yapılması ve çocuğun sağlıklı gelişiminin takip edilmesidir.

https://www.youtube.com/watch?v=Wx09_X41GfU

Çocuğun izlenmesinde baş ve göğüs çevresi çok önemli bir yer tutar. Yeni doğan bebeğin başı vücuduna oranla daha büyüktür. Yeni doğan bebeğin baş çevresi göğüs çevresinden 2-3 santimetre daha geniştir. Altıncı aydan sonra göğüs çevresi büyüme ve gelişmeye başlar. Baş çevresinin büyümesi de çocuğun beyin gelişimi hakkında fikir verir. Hayatın ilk 2 senesi gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Bütün bebekler düşünme, görme duygu gibi beyin fonksiyonlarından sorumlu milyarlarca sinir hücresi ile dünyaya gelirler. Bu sinir hücreleri sinaps ismi ile anılan küçücük boşluklarla birbirine bağlandıkları ve beynin türlü işlevleri yerine getiren kümeler meydana getirirler. Doğumdan sonraki ilk sekiz ay süresince sinir hücreleri arasında bağ oluşumu ilginç bir şekilde hızlıdır. Hayatın ilk aylarında meydana gelen bu bağlantılar ya da dışarıdan gelen uyaranlarla güçlendirilmesi ve kalıcı duruma getirilmektedir. Bu uyaranları verenlerde genellikle bebeğin anne-baba ve yakın etrafı ile bebeğin bakımında yardım eden insanlardır.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles