Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı

Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan bu davranış, çocukların hemen hemen % 30’u civarında, ergenlikteki gençlerin % 45’i civarında ve yetişkinlerin ise % 29’u civarında görülen psikolojik kökenli bir durumdur. Tırnak yeme davranışı,görüldüğü gibi ergenlik döneminde artmaktadır. Bu durumun temel nedeni ergenlerin yaşadığı toplum ve çevre tarafından kabul görülmemeleri şeklinde ifade edebiliriz. Ancak tırnak yeme davranışı, ilerleyen yaşlarda bırakmaya meyilli bir durumdur.

Tırnak yeme davranışı sergileyen çocukların ailelerinin hemen hemen genelinde tırnak yeme davranışı görülen bir durumdur. Bu nedenle çocuklar tırnak yeme davranışını aile içindeki bireylerden görerek taklit ettikleri ve onları rol model aldıkları düşünülmektedir.

Tırnak yeme davranışı kimi zaman obsesif-kompulsif bozukluk nedeniyle meydana gelirken, kimi zaman da heyecan, tedirginlik, sinirlilik ve yoğun stres sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

 

Tırnak Yeme Nedenleri

* Çocukların yoğun bir şekilde yaşadığı tedirginlik, öfke, sinirlilik, heyecan ve gerginlik durumlarını tırnak yeme davranışı ile yansıtması
* Çocukların aileden gerekli sevgi ve ilgiyi görememeleri
* Gençlerin ergenlik döneminde yaşadığı çevre tarafından onay görmemesi
* Otoriter- baskıcı tutum sergileyerek çocukların eğitilmesi
* Ailedeki bireylerinde ya da yakın çevresinde tırnak yeme davranışı olan kişilerden görerek taklit etmesi
* Dünyaya yeni bir kardeşin gelmesiyle( anne- babanın dünyaya gelen çocuğa fazla ilgi göstermesi ile) ortaya çıkması
* Aile içinde yaşanan problemler
* Aile içi iletişim problemleri
* Ebeveynlerin boşanması ya da ebeveynlerden birinin kaybı durumunda yaşanan stres ve üzüntü
* Çocukların kendine ve çevresine duyduğu güvensizliği bu şekilde dışa vurması
* Çocukların kendilerini değersiz olarak görmeleri
* Çocukların okulda yaşadığı başarısızlıkların yarattığı stres ve kaygı
* Aile içi şiddet yaşanmasına bağlı olarak meydana gelen kaygı ve korku

 

Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?

Tırnak yeme davranışı 3-4 yaşlarına kadar aile tarafından bir sorun olarak görülmemeli ve bu yaşlara kadar görmezden gelinmelidir. Ancak 3-4 yaşından sonra bu sorun devam ederse müdahale edilmelidir.
Evvela çocukların çeşitli nedenlerle yaşamış oldukları tedirginlik, stres, kaygı ve gerilim durumlar düzgün bir şekilde incelenmelidir. Daha sonra bu bu durumlara sağlıklı çözümler üretilmelidir.

Çocuklar kaygı, korku, stres ve gerilim durumlarından olabildiğince uzak tutulmalıdır.

Tırnaklara tatsız, acı ama zarar vermeyen makyaj ve ya sıvılar sürülebilir. Bu durumda çocuklar elini ağzına götürdüğünde yaşayacağı acı caydırıcı olabilir.

Çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurmak, kendilerine güvenmeleri sağlamak, gerekli ilgi ve sevgiyi göstermek, kendilerini değerli görmelerini sağlamak ve çocuğun yaşayabileceği olumsuz durumlar ortadan kaldırmak tırnak yeme davranışını önlemekte yardımcı olacak durumlardır.

Çocukları eğitirken korkutma, cezalandırma, baskı uygulama, kızma, bağırma, sinirlenme yöntemlerini uygulamama. Çünkü bu yöntemler sorunun çözülmesinde hiçbir etkisinin olmamasının yanında başka sorunlara da yol açabilir.

Çocukların ilgisi başka bir yöne çekilebilir. Örneğin; çocuk televizyon izlerken yaşayacağı heyecan ve kaygı düşünülerek sakız v.b şeyler çiğnemesi sağlanarak bu davranıştan uzaklaştırılabilir.

Çocuklara tırnak yemenin çok büyük bir problem olmadığı ve istenilirse kolayca terk edilebileceği bir davranış olduğu hissettirilmelidir.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles