Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Çocukları Dinlemek Neden Önemlidir?

*Küçük yaşlardaki çocuklar sürekli konuştukları için bazen çok sıkılabiliriz fakat çocuklar susturulduklarında kendilerini rahat ifade etme şansı bulamayabilir, dilleri gelişmeyebilir. Ayrıca dinlenmediğini hisseden bir çocuk büyük bir ihtimalle sesini duymak için aynı derdini size tekrar tekrar anlatabilir ya da tamamen size konuşmaktan vazgeçebilir. Dinlenen çocuk hırçın ve saldırgan olmaz, vurarak, ağlayarak annesinin dikkatini çekmeye çalışmak yerine kendini rahat bir rahat bir şekilde ifade eder. Böylece çocuğun duygusal olarak sağlıklı bir gelişim göstermesine fırsat verilmiş olur.

* Dinlenen çocuğun aynı zamanda kendini ifade ederken konuşma yeteneği artar ve kendini daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Kelime bilgisi artar, böylece sadece dinleyerek bile onun dil gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.

* Çocuğun sıkıntısını hemen çözmeye bir çare bulmaya çalışmadığınız da çocuk kendi çözümünü olabilecektir. Örneğin çocuğunuz oyun oynarken arkadaşları ile bir sorun yaşadığında siz arkadaşlarıyla konuşursanız, çocuğunuzun sorun çözme yeteneği gelişmeyecektir Oysaki onu dinleyip anlamaya çalıştığımızda ve kendi çözümünü bulması için destek olduğunuzda çocuğunuz bir sorunla nasıl baş edebileceğimi öğrenir ve kendine güven duymaya başlar.

*Annenin çocuğunu dinlemesi onun pasif bir rol oynadığı anlamına gelmez. Can kulağıyla dinlemek pek çok şeyi içerir aslında. Çocuğunuz konuşurken onun söylediklerine dikkat etmek göz kontağı kurmak, çocuğun yüz ifadesi ve ses tonuna dikkat ederek onun duygularını okumaya çalışmak gibi. Can kulağıyla dinlenen çocuk ve anne babası arasında yakınlık doğar, ilişkileri gelişir, birbirlerine güven duyarlar. Çocuk sorunun cevabını herhangi bir şekilde ev dışında aramak yerine anne babası ile paylaşır.

* Dinlenen çocuk dinlemeyi de öğrenir. Genellikle anneler çocuklarının onları dinlemediğinden yakınır. İşte bu konuda da çocuğumuza örnek olmalı ve ona konuşan kişilerin nasıl dinlenmesi gerektiğini göstermelisiniz. Bunu da en iyi onu dinleyerek yapabilirsiniz.

* Anne baba olarak siz de çocuğunuzun her sorunu çözmek zorunda olmadığınızı fark ederek rahatlayabilirsiniz. Her şeyi kontrol etmeniz çocuğunuzun sürekli korumamız gerektirmeyeceği için çocuğunuzla daha iyi iletişim kurabilirsiniz.
*Çocuğunuzla iletişim kurarken amacınız kendi fikirlerinizi onu kabul ettirmek ve isteklerinizi yaptırmak değildir. Çocuğa onu dinlemeye hazır olduğunuzu göstermektir. Onu ve tüm duygularını kabul ettiğinizi gösterirsiniz. Aile çocuğa ne yapacağını söylediğinde onu yönlendirdiğini de onların kendi sorunları ile başa çıkamayacağını mesajını vermiş olur. Böylece çocukların kendilerini önemsenmemiş ve dışlanmış hissedebilirler, güvensiz olabilirler.

* Çocuğunuzu dinlemek için her zaman uygun olmayabilirsiniz. Bu çocuğa belirtilerek başka bir zaman ayarlanabilir.

* Çocuğu dinleyeceğiniz yer müsait olmayabilir. Onu daha rahat dinleyebileceğiniz bir yer olmalı. Herkesin önünde olmamalı, yalnız olunabilecek bir yer olmalı. Yatma saatinden önce veya yemek zamanı çocuğunuzu dinlemek için uygun zamanlar olabilir

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles