Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Çocukla Oyun Oynamak

Çocuğunuzla nitelikli zaman geçirmeniz, çocuğunuzun gelişimi için son derece önemlidir. Çocuğunuz için ayıracağınız özel zamanda yapabileceğimiz etkinliklerden belki de en önemlisi onunla oyun oynamaktır. Şimdi Oyun oynamanın önemi ve çocuğunuzla nasıl oyun oynayabileceğinin üzerinde duracağız.

Oyun çocuğun hayatının doğal bir ögesidir. Çocuklar oyun oynarken istekli,enerjik, dikkatli, hata yapmaktan korkmadıklarından dolayı da rahattırlar ve bu durumdan bir çok şey öğrenirler. Çocuk oyunla etrafını tanır, öğrenir, bilgi ve becerileri pekiştirir. Sosyalleşmeyi, ilişki kurmayı öğrenir. Oyun öğrenme ve sağlıklı gelişimin mühim bir vasıtasıdır. Dolayısı ile oyun çocuğun tüm gelişim alanlarına katkı yapar.

Birçok ana baba oyunu çocuğun gelişimi için önemli olduğunu bilmektedir. Ancak ana-babalar çocuklarıyla birlikte oyun oynamaları gerektiğini düşünmemektedirler. Çünkü çocukların içgüdüsel olarak kendi kendilerine oynayabileceği sanılmaktadır. Bu kısmen doğru olmakla birlikte çocuğun yaratıcılığını geliştirici geliştirmeniz gelişimini destekleyici ve ana babası ile olumlu ilişkiler kurmasını sağlayan oyunlar oynaması için ana babasının desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle çocukla sıcak bir ilişki kurmak çocuğun kendini ifade etmesine olanak sağlamak çocuğunun sorunlarını daha etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olmak ve çocuğun gelişimini desteklemek için onunla beraber oyun oynamak önemlidir.

Çocuklar okul çağında olsalarda oyun onlar için hala çok önemlidir. Zamanlarının önemli bir bölümünü hala oyuna ayırmak isterler. Hatta anne babalarıyla oyun oynamaktan da çok büyük keyif alırlar. Gelişimleri için oyun çok yararlı deneyim fırsatları sunar. Çocukların yaşları büyüdükçe oyunlarda değişmekte Hatta karmaşık ulaşmaktadır

Çocukların yaşı büyüdükçe oynadığı oyunlarda da bazı farklılıklar olmaktadır. Okul döneminde genelde kızlar kendi aralarında, erkekler kendi aralarında oynarlar. Erkekler daha çok takım oyunlarına ve yarışmalara, kızlar da yakın arkadaşlarıyla arkadaşlıklar kurarak birlikte sek sek ip atlama ve benzeri gibi oyunlara yönlendirilmektedirler. Oysa hem kızlar hem de erkekler her iki türdeki oyunları oynayabilir. Bu nedenle hem kız çocukların hem erkek çocukların grup oyunlarına katılmalarının özendirilmesi özellikle önemlidir.

https://www.youtube.com/watch?v=Gk8NsQ6aCzU

 

Çocuk İçin Oyun Neden Önemlidir?

Çocuklarla oyun oynamak, çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkiler. Çocuklar oyun oynayarak kendisini ve çevresini daha iyi tanırlar ve kendilerini daha iyi ifade ederler. Bu durumu bir örnek olayla açıklayalım:

Örnek Olay

Ali ve ailesi hafta sonunda beraber güzel vakit geçirmek için kelime oyunu oynamaya karar verirler. Bu oyunda bir kişi bir şeyin ismi olan kelimeyi söylemekte ve sıradaki kişi söylenen kelimenin son harfiyle başlayan başka bir kelime söylemektedir. Örneğin bir kişi,oyun, demişse ondan sonra gelen kişi N harfi ile başlayan bir kelime. Örneğin ,Nar, demektedir. Herkesin bir kelime bulması için bir dakikalık bir süresi vardır. Verilen sürede kelime bulamayan elenmektedir. Oyunda herkesi elleyen oyunu kazanır. Kelime oyununda Ali, anne ve babasından birçok yeni kelime öğrenir ve birlikte birlikte anlamlarını tartışırlar. Ali bu oyunu çok sever ve arkadaşlarıyla da oynamaya karar verir.

Şimdi bu oyunun aliye neler kazandırdıklarına bir göz atalım:

Ali harfleri yanyana getirip yeni kelimeler ürettiği için, bu oyun hem zihinsel hem de dil gelişimini destekler.

Kelime oyununun kuralları olduğu için Ali bu oyunda kurallara öğrenmiştir ve kurallarına göre oyunu oynamayı öğrenmiştir. Bir de ailesiyle birlikte vakit vakit geçirmenin zevkine varmıştır.

Ali bu oyunda yeni şeyler öğrenmenin keyfine varmıştır. Oyunun sonucunda kazanma kaybetmenin hissettirdiklerini öğrenmiştir. Baz çocuklar oyunda kaybetmeyi hazmedemezler. Kaybedince çok rahatsız olup artık oynamak istemeyebilirler. Sizin de dikkatinizi çocuğunuz zamanla kazanmak kadar kaybetmenin normal olduğunu öğrenir. Ancak kaybetmeyi öğrenmek için sizin de onu her seferinde yenmeye çalışmamız gerekmez. Çocuğunuzla oyun oynarken oyunu sonucunu siz de çok ciddiye almazsanız ona örnek olabilirsiniz.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles