Beslenme ile ilgili problemler okul öncesi dönemde çok sıklıkla karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Çoğunlukla bu problemler geçici olmakla birlikte çocuğun fiziksel gelişimini çok olumsuz da etkilemez.
Ancak bu problem çocuğun gelişimini çok olumsuz etkilerse o zaman bir beslenme bozukluğu olarak adlandırılabilir. Beslenme problemleri sadece çocukla alakalı değildir, aynı zamanda çocuğun anne-babası ya da bakıcısıyla da alakalı bir problemdir. Çocuğa bakım veren kişinin çocukla olan ilişkileri çerçevesinde ele alınması gereken bir problemdir.
Çocuğa bakım veren kişi ile çocuk arasında güvenli bir ilişki geliştirilebilmesi ve güvenli bir bağlanma ilişkisi söz konusuysa beslenmeye dayalı problemler de çok fazla görülmeyebilir. Stresli anne ve babalarda çocukların zor mizaçlı olmaları ve beraberinde beslenme problemlerini getirir. Çocuğun hayatında duygusal bir problem varsa bu da bir beslenme problemi olarak yansıyabilir.
Çocukların Beslenmesi Konusunda Öneriler
Çocuklarda beslenme bozukluğu değerlendirilirken mutlaka tıbbi muayeneye ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü tıbbi muayene sonucunda herhangi bir fiziksel olguya rastlanırsa mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir. Daha sonra çocuğun ebeveyni ile kurduğu ilişkiye, beslenme rutinine, ailenin beslenme kültürüne bakılmalıdır. Çocukların beslenme durumlarına bakılırken mutlaka bebeklik dönemindeki beslenme yaşantısını incelemek gerekmektedir. Anne sütüyle beslenmesi, biberona geçmesi, katı yiyecekleri yemeği öğrenmesi ve bütün bu süreçte ailenin çocukla kurduğu ilişki son derece önemlidir. Çocuklarda görülen beslenme bozukluğu çeşitli duygusal ve gelişimsel problemlere de yol açmaktadır. Çocuğun duygusal ve davranışsal problemlerin önüne geçebilmek için bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak gerekebilir. Beslenme probleminin giderilebilmesi için de bir beslenme uzmanı ile görüşülebilir.
Beslenme problemi yaşayan çocuklar tıbbi ve ruhsal değerlendirmeleri tamamlandıktan sonra ailenin eğitime dahil edilmesiyle birlikte çalışma başlatılabilir. Aileye bir beslenme eğitimi verilebilir, çocukta herhangi bir katı yiyecek yeme problemi varsa bu giderilir, genellikle ilk başlangıçta katı besinler çok tercih edilmez önce püre şeklindeki yiyecekler tercih edilir daha sonra yavaş yavaş katı yiyeceklere geçilir.
Ailenin bu sürece yardımcı olması ve mümkün olduğunca verilen önerileri dikkate almaları gerekir. Böylece aile çocuğun beslenme sorumluluğunu üstüne almış olur. Küçük desteklerle hem aile bağları güçlenmiş olur hem de beslenme problemleri ortadan kalkmış olur.