Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Ek Besinlerin Hazırlanması

Yalnız anne sütü alan bebeğe altıncı aydan itibaren şu ek besinler verilebilir:

Süt : Günü geçmemiş pastörize şişe sütü veya dayanıklı süt alın. Açık süt kullanılacaksa sütü pişirin, kabardıktan sonra 5 dakika karıştırarak kaynatın. Kaynamış süt cam kaplarda buzdolabında bir gün saklanabilir. Süt çocuğa verileceği zaman bir çay bardağı olarak hazırlanır sıcak su içinde 12 dakika tutulup, ılık olduğu bilekte test edilerek kaşıkla verilebilir.

Yoğurt: Kaynatılan bir litre süt, elin dayanabileceği sıcaklığa gelince içine bir yemek kaşığı ezilmiş yoğurt konuk 5-6 saat üzeri kapatılıp mayalandırılır. Yoğurt küçük cam kavanozlarda yapılmalıdır. Yoğurt yapımında plastik veya alüminyum kap kullanılmaz. Mayalanan yoğurt buzdolabında bir gün bekletilir. Bebeğe verileceği zaman üst kaymak kaldırılarak alınan yoğurt ayına göre işlem görerek bebeğe kaşıkla verilir.

Meyve Suyu, Meyve Ezmesi: Meyve iyice yıkanır, kabukları soyulur. Cam rende ile rendelenir, meyve suyu verilecekse tülbentten süzülür. Meyve ezmesi süzülmeden kaşık ile bebeğe verilir.

Sebze Çorbası ve Diğer Çorbalar: Patates, havuç, ıspanak, pazı, yeşil fasulye gibi mevsim sebzeleri kullanılarak yapılır. Küçük bir patates, 1 küçük havuç soyulur, 1-2 dal ıspanak iyice yıkanır, 2 su bardağı kaynayan suya atılır. Yumuşayıncaya kadar pişirin benzer sebzeler tahta kaşık ile pişirildiği suda ezilir, bir tatlı kaşığı sıvı yağ konur. Gerekirse süzgeçten geçirilir. Bebek yiyeceklerini tuz eklenmez. 6 aydan itibaren sebze çorbasına bir tatlı kaşığı pirinç konur. Bu ayda bir yemek kaşığı zarları ayrılmış karaciğer de çorbaları eklenebilir.

Acısız çok ağır tuzlu evde yapılan un tarhanasından bir çorba kaşığı, bir su bardağı, suda pişirilen bir tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenerek çorba yapılır. Pirinç veya bulgur katılmış yoğurt çorbaları da yapılır. Altıncı aydan itibaren bebeklere verilir.

Hayvansal Besinler: İyice pişirilmiş, kılçıksız balık eti güzelce ezilip bir tatlı kaşığından başlanarak bebeğe yedirilebilir. Balığa başlamadan evvel bebeğin diğer besinlere başlamış ve onları yiyor olması gerekir. Bebeklere et suyu verilmez çünkü besleyici değildir. Onun yerine et, kıyma olarak ezilerek bebeğe verilir. Yeni başlanan bu besini bebek almaz ve ya aldıktan sonra kaşıntı, döküntü gibi alerjik belirtileri gösterirse besini vermeye 15-20 gün ara verilir. Sonra tekrar denenir. Bebeğe her seferinde az miktarlarda yeni bir besin verilir. Sonra yavaş yavaş miktarı arttırılır. Bir sorun çıkmaz ise ikinci değişik besine başlanır.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles