Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

İnsan Beyni

İnsan beyni insan vücudundaki en temel organdır. Beyin gelişiminin çok kompleks bir yapısı vardır. İnsan beynindeki en büyük benzerlik maymunların beynindedir. İnsan beyni çok özel bir koruma içerisindedir. Yani insan kafatasının içerisindedir. Beynin sağ ve sol yarım küreleri vardır, beyin yapısı itibariyle yumuşak ve gri renktedir. İnsan kafatası içerisinde olduğundan dolayı çok özel bir korunmaya sahiptir, çünkü kafatası darbelere karşı beyni korur.

Beynin belirli bölgeleri belirli duyulara hitap eder. Yani beynin her noktası farklı bir işleve sahiptir. Örneğin görme duyumuz beynin arka tarafı, konuşma duyumuz beynin yan tarafı, işitme duyumuz beynin yan tarafı gibi…
İnsan beyni kafatasının altındaki sıvının içerisindedir, beyni koruyan zarlar vardır. Kuyruk sokumuna kadar uzanan kısmına ise omurilik adı verilir.

Beynin İşlevini Azaltan Etmenler

Bunların başında beynin herhangi bir travmaya maruz kalması, uyku düzeni, stresör faktörler, kendimize yönelik olumsuz düşüncelerimiz, madde kullanımı, aşırı fiziksel yorgunluk. Bunlar insan beyninin işlevini azaltmaktadır. Bunların aksine beynin işlevini artıran faktörler de vardır. Örneğin beynimize fiziksel egzersizler yaptırmak, zeka oyunlarını oynamak gibi, müzik dinlemek, spor yapmak, düzenli beslenmek, tükettiğimiz gıdalar bunların hepsi beynin fonksiyonlarını aynı zamanda arttıran faktörlerdir

Beynimizin her iki yarım küresi ile ilgili bilgi verecek olursak sağ ve sol yarım kürelerden oluştuğunu söylemiştik. Sol taraf daha çok başarılı olmamızı ister, sağ taraf daha çok hatırlamamıza vesile olur. Sol taraf gerçekçi, mantıklı, akılcı, matematiksel işlemler yapar, bilinçli, disiplinli ve nesneldir. Sağ taraf ise daha çok yaratıcılık, duygular ve hayal gücü, görsellik, kişisellik gibi özellikler barındırır.

Beyin Temelli Öğrenme İlkeleri

Beynin bazı ilkeleri vardır. Bunlara öğrenme ilkeleri diyebiliriz. Beynimizin öğrenme ilkeleri ve bu ilkeler nelerdir:

1. Birincisi beyin aynı anda birden fazla işi yapabilir
2. Beynimiz Tıpkı vücudumuzdaki diğer kaslar gibi dinlenmeye uykuya ve rahatlamaya ihtiyacı vardır
3. Beynimiz mutlaka olaylara belli anlamlar yüklemeye çalışır
4. Bu anlam arayışı geçmişle gelecek arasında bağ kurmayı da bazen gerektirebilir
5. Duygular çok önemlidir, beyin için olumsuz duygular beyni zayıflatır
6. Beyin parça ve bütünleri aynı anda algılayabilir
7. Beynimiz çevresel koşullardan etkilenebilir
8. Her beyin kendine özgüdür biriciktir ve tektir

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles