Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Kardeş Kıskançlığı

Kıskançlık duygusu insanın sahip olduğu en doğal duygulardan bir tanesidir. Kıskançlık genelde sevilen birisinin bir başkasıyla paylaşılmaması, özellikle evginin paylaşılmaması, sevilen herhangi bir şeyin paylaşılmamasıdır. Dolayısıyla Bu bir insan da olabilir. İnsan sevdiğini paylaşmak istemez, kardeş kıskançlığında da durum aynıdır aslında. Çocuk için en değerli varlık annesidir, onu bir başkasıyla paylaşmak istemez. Annesinin sevgisini yitirme kaygısı kendisine yeni bir kardeşin geleceğini öğrendiği andan itibaren başlar ve kardeş kıskançlığı da o anda kendini gösterir. Annenin hamileliğin son zamanlarında artık çocuğunu kucağına alamaması çocuğu Tedirgin etmeye başlar annesinin çevresinde dolanır, huysuzluk yapar ve ağlar durur. Çocuk doğduğunda kıskançlık doruk noktasına ulaşır, çünkü evde herkes mutludur, yeni gelen bebeği görmek için gelen insanlar, getirilen hediyeler bu kardeşlik kıskançlığını daha da arttırır.

 

Kardeş Kıskançlığı Belirtileri

Çocuk ilkin duyguları içinde saklar bebeği sevmeye çalışır. Daha sonra çocuk gerileme davranışlarını gösterir. Bebeksi konuşmaya başlar, bebeğin biberonundan emmeye çalışır, altını ıslatmaya başlar. Bazen bebeğe karşıt duygular yaşamaya başlar. Bazı çocuklar da doğrudan doğruya bunu göstermeyebilirler, açığa çıkartmayabilirler. Kardeşine karşı tam tersine ona çok üzgünmüş gibi onu çok seviyormuş gibi davranır ve bebeğin bakımında anneye yardımcı olabilir. Hatta bazen annesine bebeği bana bırak ben onu beslerim. Anneler de bu durumda kardeşini kıskanmıyor diye düşünürler, ancak çocuk içine atmıştır ve dışarıya vurmuyordur. Çünkü kıskançlığın dışarı vurursa annenin kendisinden daha fazla uzaklaşacağını düşünebilir. Gösterdiği sevginin yapmacıklığı ve aşırılığı aslında bu duygunun tam tersi duygular taşıdığını gösterir. Çocuk dikkatle izlenirse altta yatan duygunun tam tersi duygular olduğu fark edilebilir.

Kardeş kıskançlığında büsbütün ortadan kaldırmak imkânsızdır zaten kardeşini biraz kıskanıyor olması da doğaldır. Bunun derecesi önemlidir.

 

Kardeş Kıskançlığı ile Nasıl Baş Edilir?

1. Her şeyden önce kardeş kıskançlığı doğal bir duygu olduğunu kabullenmek gerekir.
2. Çocuğu bebeğin doğumundan önce hazırlamak önemlidir.
3. Çocuk aile içerisinde nasıl bir hayat yaşıyorsa yine aynı şekilde hayatına devam etmelidir
4. Çocuğun hayatında çok fazla değişiklikler yapmaya gerek yok örneğin, hafta sonları kursa gidiyorsa kursa gider, hafta içi okula gidiyorsa yine okula gider, anne baba ile birlikte yaptıkları etkinlikler yine devam ettirir. Bu şekilde çok fazla değişiklik olmazsa çocuk rahatsız olmayacaktır
5. Doğum öncesindeki bebeğin gelişimini çocuğa anlayabileceği bir dille anlatılabilir. Bu çocuğa hikâyeleştirerek de anlatılabilir, ya da resim yoluyla da anlatılabilir.
6. Bebek doğduktan sonra özellikle ilk zamanlarda bebeğe olan ilgiden dolayı çocuğu ilgisiz bırakmamak önemlidir, onunla da zaman geçirmek gerekiyor
7. Kardeşine yardımcı olabilmesi için fırsatlar yaratılmalıdır. Örneğin, bebeğin havlusunu getirmek gibi, bezini getirmek gibi, banyosuna yardımcı olmak gibi, beslenmesine yardımcı olmak gibi küçük sorumluluklar verilebilir.
8. Bebekle asla kıyaslanmamalıdır. Kıyaslanırsa gerileme davranışlarını göstermeye başlayacaktır, tıpkı kendini bebek gibi hissetmeye çalışacaktır.

Bütün bu anlamda üzerimize düşeni yerine getirdikten sonra kardeş kıskançlığı tamamen ortadan kalkmayacaktır ama en azından bununla biraz daha baş edebilmiş olacağız. Kardeş kıskançlığını en aza indirgemiş olacağız

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles