Normal doğum sırasında annenin hissettiği acıyı bedenindeki hormonal değişimi hızlandırır. Bu değişim annenin bedeninin daha kolay toparlanmasına yardımcı olur. Anne sütünün gelmesini kolaylaştırır. Anne doğum sonrası birkaç saat sonra bebeğini emzirmeye başlayıp normal günlük etkinliklerini gerçekleştirebilir. Annenin normal yaşantısına dönmesinin çabuklaştırır. Annenin ve bebeğin hastanede yatış süresini kısaltır. Normal doğum yapan kadınlar daha kolay kilo verir. Normal doğum bebek açısından da avantajlıdır. Bebeğe anestezi uygulanmamış olur. Çocuk bütün vücudu ile süzülerek basınç altında dünyaya gelir. Bu durum bebeğin bedenini algılamasında bir başlangıçtır, bebeğin bedensel farklılığımızı arttırır. Doğum esnasında bebek ciğerlerindeki sıvıyı daha kolay atar. Doğum sırasında sıkışıp üzülen akciğerler soluk alıp vermeye daha hazırlıklı olur. Ayrıca normal doğumda anne ve bebek arasındaki duygusal bağ da kısa sürede oluşmaktadır.
Bebeğin vajina yoluyla dolması anne ve bebek açısından tehlike oluşturuyorsa sezaryenle doğuma ihtiyaç duyulabilir. Sezaryen, bebeğin anne karnında ameliyat kesisi ile alınmasıdır. Bebeğin ters gelmesi, bebeğin anne karnında yan durması, göbek kordonunun bebeğin başının önünde olması, bebeğin suyunun ileri derecede azalması normal doğum açısından sakıncalı durumlardır. Bunların yanı sıra annenin bel fıtığı rahatsızlığı yüksek tansiyon gibi ıkınmasının sakıncalı olduğu durumlar ile annede dış üreme organında Herpes ve HPV gibi virütik enfeksiyon durumunun bulunması da sezaryenle doğumu zorunlu kılar
Sezaryenle doğum esnasında en yaygın uygulanan anestezi Epidural Anestezidir. Epidural anestezi uygulaması, istenilen bölgenin tamamen uyuşturulmasıdır. Epidural anestezi vücudun alt yarısında ağrı hissini azalması ile kasılmaları engellemeden doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur.
Doğumda genel anestezi de kullanılabilir, ancak genel anesteziye en son başvurulmalıdır.
Doğum tam teşekküllü bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmelidir.