Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

1982 Anayasası Yürütme Organları

Egemenlik yetkilerinden bir diğeri de yürütme erkidir ve bu erk halk adına yürütme organı tarafından yapılan yürütme faaliyetleri (fonksiyonunu) içermektedir. Yürütme, devletin idaresi ve yönetilmesini ifade etmektedir.

Bu çerçevede yürütme organı ve yürütme fonksiyonu kavramlarının açıklanması gerekmektedir. Parlamenter sistem açısından yürütme yetkisinin kısa bir açıklamasın yapacak olursak kanun hükmünde kararname (KHK), tüzük, yönetmelik ve cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gibi işlemlerle kanunları ve yasaları uygulama anlamına gelen yürütme yetkisi, devletin temel organlarından biri olan yürütme organını teşkil eden cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından kullanılır.

1961 Anayasası’na göre, yürütme sadece bir görev olarak tanımlanmıştı. Zira parlamenter sistemde yürütme yetkisi yine yasama organının etkisinde olan bir yürütme organına aitti. Ancak 1982 Anayasası’nda ise yürütmeye hem görev hem de yetki anlamları yüklenmiş, böylece yürütme güçlendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, olağanüstü hâl kanun hükmünde kararnamesi, cumhurbaşkanının resen yaptığı işler yürütmenin yasama organına bağlı olmadan hareket ettiği durumlar olduğundan ve yürütmenin yetkilerini doğrudan Anayasa’dan aldığı konular olması nedeniyle yürütmenin yetki olmasının ve güçlendirildiğinin kanıtları olmaktadır.

Organik Anlamda Yürütme

Organik anlamda yürütme ile ifade edilmek istenen husus, yürütme faaliyetlerinde bulunan kişi, kurum ve kuruluşlar yani organlardır. Türkiye parlamenter sistem etkisinde olan bir sisteme sahip olduğundan dolayı da yürütme iki başlıdır.

Yürütme Organının Yapısı

*Cumhurbaşkanlığı teşkilatı
– Cumhurbaşkanı
– Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği
– Devlet denetleme kurulu
* Bakanlar kurulu
– Başbakanlık
– Bakanlıklar

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles