Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Çocuklarda Motor Gelişim

Bebeklerde Baş ve Boyun Kontrolü

Baş ve boyun kontrolünü bebeğiniz birinci ayın sonunda kazanmaya başlar, bir aylık bir bebeği yüzükoyun yatırdığımızda başını 1-2 saniye kaldırabilir, 2 aylık bebek kucağa alındığında başını kısa süreli tutabilir, 3 aylık olduğunda ise başını dik tutma süresi daha da uzanmıştır. Bir dakika kadar dik tutabilir. Dört beş ay civarında oturtulmak için elleri tutulduğunda başını kaldırabilir.

Bebeklerde Gövde Kontrolü

Gövde kontrolü ikinci ayda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Bebek elinden tutarak ayağa kaldırıldığında dik konuma gelebilmek için emek sarfeder. Bu emek gövde kontrolünün bir işaretidir.

Üç aylık bebeği yüzükoyun yatırıldığında göğsünü yerden kaldırabilir. Ancak bundan sonra dizlerini göğsüne doğru çekerek ani tekmeleme hareketi yapabilir. Gövde kaslarının kontrolünün kazanıldığının başka bir işaretide de bebeğin altı-yedi aylarındayken yüzüstü konumdan sırt üstü konuma geçebilmesidir. Bu beceriden sonra bebek 8 ay civarında sırtüstü durumdan yüzüstü duruma geçebilir.
Gövde kasları kontrolünün bütünüyle kazanılmasından önce bebekler 4 ay civarında destekli durabilir. Kendi başına oturma becerisi ise tüm gövdenin kontrol edilmiş olmasını gerektirir. 7-8 ay civarında bebekler desteksiz oturmayı başarabilir.

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Her çocuğun gelişimi kendine özeldir. Bebekler genellikle 12 ay civarında yürümeye başlayabilir. 18 ay sonuna kadar yürümeleri gerekir. Kimi bebek önce emekleyip sonra yürürken bazıları doğrudan yürür. Bebeklerde yürüteç kullanılmasının yürümeye hiçbir faydası yoktur. Bebek 18 aylık olduğunda hala yürümeye başlamadıysa bu konuda doktora danışılmalıdır.

Bebekler Ne Zaman Koşmaya Başlar?

Çocuk yürüme becerisinde yeterli bir düzeye ulaştıktan sonra koşma başlar. Koşma 18 ay civarında gelişmeye başlayabilir. Ancak çocuğun bu becerisi daha çok hızlı yürümeye benzer. İki yaşında çocuk koşabilse de üç yaşında bu becerilerini daha net gösterebilir. Henüz dönüş yapma ve durma yeteneği gelişmemiştir.

Çocuklar Ne Zaman Merdiven Çıkmaya Başlar?

Bebek 9 -12 ayda emekleyerek merdivenleri tırmanabilir ancak, tutunarak ve yardımla çıkması yürümeyi öğrenilmesinin ardından gerçekleşir. Bebekler gerekli önlemler alındıktan sonra merdivenlerden tırmanmaya teşvik edilmelidir.

Bebeklerde El Becerileri Ne zaman Başlar?

El becerilerinin gelişimi de uzun ve sıralı bir süreçtir. Gövdenin üst kısmını kontrolü ile birlikte kolların ve ellerin kontrolü de başlamaktadır.

Bebeklerde Uzanma Hareketi

Bebekler nesne ile ilişki kurmalarında gerekli olan el-göz uyumunu sağlayabildiklerinde uzanma hareketi başarıya ulaşır. Bu dört beş ay civarında gerçekleşir. Başlangıçta uzanma kaba bir omuz ve dirsek hareketi şeklindedir. Daha sonraki aşamada hareket daha becerikli olur. Beşinci ayın sonunda, altıncı ay civarında bebek mükemmel şekilde nesneye uzanarak dokunabilir.

Bebeklerde Yakalama Hareketi

Doğumdan sonraki ilk üç ayda yakalama bütünüyle istem dışı bir davranıştır. Bilinçli bir yakalama ancak uzanmanın başarılmasının ardından meydana gelir. Başlangıçta bebeğiniz nesneyi kabaca avuçlar. Bu olay 9 -10 ay civarında başparmak ve işaret parmağının da aktif olduğu bir yakalama davranışına dönüşür. Başparmağı yeterli ve aktif bir biçimde kullanarak yakalama çoğunlukla 12 ay civarında ortaya çıkar. Bebeğiniz 13 -14 ay civarında uzanma ve yakalanmayı çok iyi bir biçimde yapabilir.

Bebeklerde Bırakma Hareketi

En güç başarılan el becerisidir. İstekle bırakma on ay civarında kazanılır. Daha evvel nesneler bebeğin elinden düşerler. Bebekler bilinçli bir şekilde bırakmayı öğrendikten sonra bu hareketi geliştirmek için devamlı olarak nesneleri bir yere bırakırlar. Bebekler bir buçuk yaş civarında yukarıdaki üç beceriyi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirler.

Bebeklerde Atma Hareketi

6 aydan sonra bebeklerin çoğu ellerindeki bir nesneyi bir kaba atma ve koyma davranışı gösterebilirler. Genellikle bir yaşından sonra aşamalı olarak uzağa top atabilirler.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles