Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Demir Minerali

İnsan vücudunda 3-5 g kadar bulunur ve bu miktarın %70 ‘i dokulara ve organlara oksijen taşıyan alyuvarlardadır.

Demir İçeren Besinler Nelerdir?

Et, tavuk, balık, deniz ürünleri, havyar, karaciğer, dalak, kuzu böbreği, sucuk, pastırma, güçlendirilmiş besinler ve tahıllar, kabak çekirdeği, üzüm pekmezi, hardal, tahin, roka, meyvelerde kakaoda mevcuttur.

Demirin Yararları

Alyuvarları oluşturan hemoglobinin ve miyoglobinin yapısına girer. Görevi vücutta oksijen taşımaktır. Akciğerlerden oksijeni hücrelere, hücrelerden de karbondioksiti akciğerlere taşır. Ayrıca, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve vücudu zinde tutar. B vitaminlerinden daha fazla yararlanmayı sağlar. Eksikliği kansızlığa, yorgunluk ve halsizliğe, soğuk hassasiyetine, zihin fonksiyonlarında zayıflamalara, kanser riskine, işitme bozukluklarına ve kolay hastalanmalara neden olabilir. Demir kaynakları hayvansal ürünlerden alındığında daha etkili ve kolay emilir. Demir eksikliği; fazla miktarda kuvvetli karbonhidrat (şeker, nişasta gibi) ve sütlü beslenmede, kan parazitlerinde ve aşırı kanamada görülür. Bu durum; kansızlığa, halsizliğe ve zeka geriliğine neden olur.

Günlük Alınması Gereken Demir Miktarı

10 yaşına kadar çocuklarda 10 mg, yetişkinlerde de 15-25 mg demir ihtiyacı vardır.

Demir Minerali Nasıl Kullanılmalı?

Et ürünlerinden daha kolay alınır. Yemek esnasında çay içilmesi de demirin emilimini azalttığından, çay öğün aralarında ve açık olarak içilmelidir. Aşırı çay ve kahve tüketmede, fazla kanama dönemlerinde daha çok demir alınmalıdır. Ayrıca vejetaryenler (sadece sebze ile beslenenler) için de takviye gerekir. Yorgunluk hallerinde, adi sarılık tedavilerinle hekim önerisine göre demir takviyesinde fayda vardır.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles