Cumartesi, Kasım 25, 2023
spot_img

Devlet Kavramı Nedir?

En bilinen tanımı ile devlet “belirli bir toprak parçası üzerinde yaşayan ve belirli bir iktidarın egemenliği altında bulunan insan topluluğunun örgütlü ve organik bir yapı almış hâline verilen addır. Bu tanım çerçevesinde devletin birtakım kurucu unsurları ortaya çıkmaktadır.

Devletin Kurucu Unsurları Nelerdir?

Ülke Nedir?

Ülke, devletin toprak unsurunu oluşturmaktadır. Ülke üç boyutlu bir kavramı içerir, yatay olarak toprak sınırını yukarı doğru dikey olarak uzaya doğru uzanan sonsuzluğu ve aşağı doğru dikey olarak da yer altını ifade etmektedir.

Millet Nedir?

Millet, devletin insan unsurunu oluşturmaktadır, Millet ile halk terimleri karıştırılmamalıdır. Halk belirli bir zamanda bir devlette yaşayan ve şimdiki zamanı içeren insan topluluğu iken millet daha geniş bir kavram olarak halkı da içine alan ve geçmişten günümüze kadar gelen ve günümüzden geleceğe taşınacak olan insan topluluğudur.
Milletin tanımı milliyetçiliğin tanımı üzerinden değişik şekillerde yapılmaktadır. Ancak en bilinen ayrım objektif ve sübjektif ayrımıdır.

Sübjektif Millet anlayışı Nedir?

Milleti; ortak geçmiş, ortak kültür ve acılar sevinçler gibi kişilerce oluşturulabilen sübjektif unsurlarla tanımlamaya çalışan bir anlayıştır. Aynı geçmişten gelen ortak acılar ve ortak sevinçleri, ortak başarı ve ortak hüzünleri bulunan insanların bir arada yaşama arzusu ile şimdi de birlikte olmaları ve bu ortak geçmişten oluşan kültürü geleceğe de taşıma arzusu içinde olmaları onları millet yapar anlayışıdır. Bu anlayış ülkemizde de ve Atatürk’ün benimsediği anlayışla aynı olup anayasamıza Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesi olarak yansımıştır, Dünyada tüm demokratik ülkeler bu anlayışı benimsemektedirler.

Objektif Millet Anlayışı Nedir?

Milleti insanın ve kişilerin elinde olmayan doğuştan elde ettikleri ya da içinde hazır bulunup da o an için farklı bir tanesini tercih etme şanslarının olmadığı ya da imkânsız olduğu ortak, insan etkisi İle oluşturulmamış veya değiştirilemez ve objektif unsurlar olan din, dil, ırk, renk, kan gibi hususlarla açıklamaya çalışan anlayıştır. Bu anlayış oldukça çatışmacı ve katı bir anlayıştır. Şovenizm, faşizm, nasyonal sosyalizm (Naziler) akımları bu anlayışı benimsemişlerdir.

Bağımsızlık Nedir?

Bağımsızlık, devletin egemenlik unsurunu oluşturmaktadır. Bağımsızlığın da ikili bir yanı vardır.

İç Egemenlik Nedir?

Bir devletin kendi yasama organını kendisinin oluşturması ve bu organda alınan kararların yine kendi oluşturduğu kendine ait yürütme organı ve idari makamlarca yerine getirilmesi ve devletin hukuki uyuşmazlıklarda kendi oluşturduğu kendi yargı organlarının karar veriyor olmasıdır.
Kısaca iç egemenlik iktidarı içerir. İktidar da geniş anlamı ile yasama ve yürütme, dar anlamı ile de sadece yürütme organını ve hükümeti ifade eden bir terimdir.

Dış Egemenlik Nedir?

Devletin adını, bağımsızlığının ve sınırlarının oluşturması ve bu organda alınan kararların yine dünyanın geri kalanınca benimsenmesi ve diğer kendi oluşturduğu kendine ait yürütme organı devletler ile eşit statüde bir devlet konumunda olmasıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
671TakipçilerTakip Et
4,070AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Haftanın En