Pazartesi, Kasım 27, 2023
spot_img

Kurtuluş Savaşı Müzesi Hakkında Bilgi

Kurtuluş Savaşı Müzesine Nasıl Gidilir, Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti Miktarı, Kurtuluş Savaşı Müzesi Ziyaret Zamanları ve Saatleri, Kurtuluş Savaşı Müzesi Çevresinde Neler var.

Ankara Cumhuriyet tarihine dair birçok eserin yer aldığı şehirlerimizden biridir. Bu nedenle başkentimiz Ankara’ya muhakkak gidilmeli ve cumhuriyet tarihimize ait eserler gezilmeli ve muhakkak görülmelidir. Bunlardan en güzeli güzel olduğu kadar da önemlisi, Kurtuluş Savaşı Müzesidir. 1920 senesinde açılan birinci meclisin bulunduğu o muhteşem görkemli binadır. İçerisinde birçok tarihimizi güzelim eserleri sergilenmektedir.

 

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi Tarihi

Birinci meclisin yapıma 1915 senesinde başlanılmış. Aslında ilk inşa faaliyetleri İttihat ve Terakki Cemiyetinin locası olarak planlanmış. Ancak daha sonra terakki yönetiminin düşmesi ve ülkeyi terk etmesi nedeniyle meclis olarak kullanılması kararı alınmış. Duvarlar Türk mimarisinin önemli değerlerinden birisi olan Ankara taşıyla yapılmıştır.

Birinci meclis ilan edildiğinde, yani 23 nisan 1920’de, henüz meclis tamam değilmiş. Yarım kalan meclis içerisinde milli mücadele yönetilmeye çalışılmış. Ancak milletin gayretleriyle 1921 senesinin sonlarına doğur inşası tamamlanmış ve açıkta kalan kısımları da meclise dahil edilmiştir. Meclis 1924 senesinde feshedildi. İkinci meclis kuruldu. Birinci meclis binası ise, CHP genel merkezi olarak kullanıldı. Daha sonra hukuk mektebi olarak kullanılmaya başlandı. 1957 senesinde müze olması konusunda düşünceler ortaya atıldı. 1961 senesinde ise müze oldu.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi Bölümleri

Binaya girdiğiniz zaman büyük bir koridorla karşılaşacaksınız. Koridorun sağında ve solunda birçok odalar var. Odalar tarih sıralamasına dikkat edilerek belgelere, tablolara, resimlere, objelere yer verilmiş. Koridorun sağında kalan odaların içerisinde birinci meclis mebus fotoğrafları ve ikinci meclis mebus fotoğrafları bulunuyor. Bakanlar kurulu odası var. Burada Sivas kongresi eşyaları yer alıyor. Mesela Sivas kongresi sırasında başkanlık divanında kullanılan masaların ve sandalyeler burada sergileniyor. Duvarda ki fotoğraflar ise cumhuriyetin kuruluşunun ardından ilan edilen bakanlar divanıdır.

Koridorun solunda ikinci bir oda var. Buraya encümenler odası deniyor. Yani mecliste gündemde olan konuların enine ve boyuna incelendiği yerdir. Burada birçok eser var. Özellikle kongrelerle alakalı eserler çok dikkat çekici. Mesela Erzurum kongresi sırasında kullanılan mühür bunlardan sadece birisidir. Misak-ı milli belgeleri ve daha fazlasını burada görmeniz mümkündür. Mecliste birde dinlenme salonu yer alıyor. Yani yeni versiyonuyla kulis denilen yer. Burada Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını anlatan bir tablo yer alıyor.

Şeriye encümen odası diye bir yer var. İçerisinde kurtuluş savaşın son zamanlarını anlatan birçok tablo var. Odanın kullanım mahiyeti ise, meclisten çıkan kanunların anayasaya aykırı olup olmadığını denetlemekti. Şimdiki anayasa komisyonu diyebiliriz. Odanın içerisinde misak-ı milliye dair eserler de var. Birçok sembol yer alıyor. Hepsi de misak-ı milliyi temsil ediyor. İdare odasında ise kurtuluş savaşına katılmış olan komutanların büyük portreleri yer alıyor. Bunun yanı sıra, Mustafa Kemal’e ait birçok eşya da bu odada yer almaktadır.

Meclis toplantı salonu ise görülmeye en değer yerlerden birisi. Bu odada birinci mecliste geçen konuşmalar dinletiliyor. Ortada başkanlıklar var. Tarihi dokusuna hiçbir şekilde zarar verilmeden bu zamana kadar gelmiş meclis. İnsanda hayretler uyandırıyor.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi hariç, haftanın her günü meclisi ziyaret etmek mümkündür. Bunun için 09.00 ila 17.00 saatleri arasında meclisin yolunu tutmanız gerekecek.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti

Ziyaretler ücretlidir. Ancak çok cüzi bir ücret ödenmektedir. Sadece 5 lira kadar. Öğrenciler sadece 2,5 lira ödeyerek girebiliyor.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Fevzi Pasa Mah. Cumhuriyet Bulv. No 1, Doğanbey,06050 Altındağ / Ankara

Telefon: 0 312 310 7140

Nasıl gidilir?: Ankara’nın en ünlü meydanlarından birisi olan Ulus’ta yer alıyor müze. Bu nedenle bulma konusun herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Metro hattıyla da Ulus’a Ankara’nın birçok yerinden ulaşmak mümkündür. Ulus metro durağında inildiğinde meclise yürüyerek 5 dakikada gidebilirsiniz. Otobüsü tercih edece olan kişiler, Ulus meydan durağında inmelidir. Böylece yine yürüyerek 5 dakika da meclise varılabilir.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar