Pazartesi, Kasım 27, 2023
spot_img

Verimli Ders Nasıl Çalışılır

Ders çalışmak okul yaşamının bir gerekliliğidir. bir çok mühim sınava hazırlanmak halinde kalınır ancak tüm kişiler aynı derecede konsantrasyona sahip değildir. Konsantrasyon eksikliği şahısların çoğunlukla yakınma ettikleri hususlardan biridir. Bunun sonucu olarak da ne kadar çalışılırsa çalışılsın talep edilen verim elde edilemez. Ders çalışırken talep edilen verimin alınabilmesi için birtakım unsurlara üzerinde durulması gerekir. Uzmanlar tarafınca belirlenen bu unsurlar şahsın dikkatini derse toplamasında bir hayli faydalıdır. Ders çalışmaya başlamadan önce ve ders çalışma sırasında yapılması gerekenleri bu şekilde sıralayabiliriz.

1. Çalışırken talep edilen verimin alınması için cazip bir çalışma ortamının sağlanması gerekir. Ders çalışma ortamının sessiz, tertipli ve ferah olması gerekir. Dikkat dağıtacak objeleri bulundurmamak gerekir. bir hayli sade bir ortam konsantrasyonun sağlanmasında faydalı olacaktır.

2. şahsın kendini ders çalışmaya hazırlamış olması gerekir. ruhsal olarak kendini rahata kavuştmalı, başındaki öteki fikirleri çıkartarak yalnızca çalışacağı derse konsantre olması gerekir.

 

3. Çalışılacak olan dersle alakalı lüzumlu olan bütün taşıt ve gereçleri beraberinde bulundurmak da bir hayli mühimdir. aksi durumda lüzumlu taşıt ve gereçleri almak için ders bölündüğünde konsantrasyon eksikliğine sebebiyet verebilir.

4. şahsın nerede rahatsa o ortamda ders çalışması gerekir. ancak döşek ders çalışmak için cazip bir yer değildir. kolaylıktan kasıt sorunsuz bir masa ve sandalyedir.

5. Ders çalışmaya başlamadan önce yemek yemek yanlıştır. Yemek yedikten sonra kişinin uykusu gelebilir. bu sebeple yemekten sonra 1 saat kadar beklenmeli ve ders çalışmaya o şekilde başlanmalıdır. İnsanın karının aç olması da ders çalışma verimini etkisinde bırakır. bu sebeple ne aç ne de çok tok bir halde derse başlamamak icap eder.

6. Ders çalışmak için cazip vakit tercih edilmelidir. birtakım kişiler sabah uyandıklarında dinç olurlar ve kendilerini ders çalışmaya cazip hissederler. birtakım kişiler ise öğle yada akşam saatlerinde kendilerini ders çalışmak için hazır hissedebilirler. İnsanın hangi saatlerde ders çalışmak için daha hazır olduğunu tespit etmesi ve programını ona nazaran tespit etmesi gerekir.

7. mesafe vermeden saatlerce çalışmak yanlış bir yöntemdir. Çünkü beyin yorulur ve konsantrasyon düşer. İnsanın konsantrasyon zamanı ortalama 45 dakikadır. 45 dakika yada 1 saat çalışıldıktan sonra biraz mesafe verilmeli ve sonrasında derse yine başlaması gerekir. Araları çok uzun tutmak da konsantrasyon eksikliğine sebebiyet verebilir. bu sebeple 1 saat çalışıldıktan sonra ortalama 15 dakika mesafe verilmesi gerekir.

 

8. Çalışılan dersten talep edilen verimin alınması için yine yapmak çok mühimdir. yine edilmeyen bilginin unutulması kaçınılmazdır. Özellikle 48 saat geçmeden çalışılan mevzuyu yine etmek bilgilerin daha kalıcı olmasını elde edecektir.

9. zorluk çeken derslerin dışlanmaması gerekir. Tam tersi anlayabilmek için zorluk çeken derslerin üstüne gidilmelidir.

10. çok endişe konsantrasyonu bozar. bu sebeple devamlı başarılı olmayacağını düşünen şahıs kendi motivasyonunu düşürür. Bunu aşmak için şahsın kendine güvenerek, başarılı olacağını düşünerek çalışması icap eder.

11. Televizyona takılıp kalmak, arkadaşlarla uzun telefon görüşmeleri yapıp zamanı denetim edememek de verimi düşürür. bu sebeple zamanı iyi kullanmayı bilgi almak gerekir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar