Salı, Kasım 28, 2023
spot_img

Kadir Gecesi

Kadir Gecesi
Kadir Gecesi, şeref, hüküm, kaza ve takdir gecesi demektir.
Ramazanın son on günü içinde gizlenmiştir.
Peygamberimiz, Kadir Gecesini, Ramazan ayının son on günü içindeki yedi gecede, tek sayılı gecelerde aramayı tavsiye buyurmuştur.

Tek sayılı geceler içinde en umutlu olanı da yirmi yedinci gecedir.

Kur’anı Kerim’in beş ayetten mürekkep doksan yedinci süresi, ismini Kadir Gecesi’nden alır ve yalnız Kadir Gecesi’nden bahseder.

Bu sürede; Kur’an-ı Kerim’in Kadir Gecesi’nde indirildiği, Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğu, Cebrail’in ve diğer Meleklerin, dini, dünyevi her bir iş için, Allah’ın izniyle yeryüzüne
indikleri ve tan yeri ağarıncaya kadar selam ve selamet devam
ettiği haber verilir.
Kadir Gecesi, Müslümanlara, Allah’ın büyük bir ihsanıdır.
Peygamberimize, bir gün, geçmiş ümmetIerin uzun ömürleri gösterilmiş, O da kendi ümmeti ferdIerinin ömürlerini kısa bulmuş; eski ümmetIerin uzun ömürleri sırasında işledikleri amellere, ümmetinin yetişemeyeceğinden endişelenmiş,
üzülmüştü. Yüce Allah da Ona Kadir Gecesi’ni verdi ve bunu, geçmiş ümmetIerin bin ayından daha hayırlı ve faziletli kıldı.

Peygamberimizin sahabileri. Kadir süresinin indirilişinden,
hele bu süredeki “Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır.” mealli ayetten duyduklan ferahlığı ve sevinci hiçbir şeyden duymarnışlardır.

Kadir Gecesinde Cebrail ve diğer Melekler, mü’rninleri selamlarlar ve kadın, erkek her mü’min ve Müslüman için dua ederler.

Peygamberimiz: “Kadir Gecesi’nde. bu gecenin şeref ve kadrinin yüceliğine inanarak, Allah ‘ın hoşnudluğunu ve sevabını kazanmayı umarak ibadette bulunan kimsenin geçmiş ve gelecek günahlan bağışlanır!” “Kadir Gecesi’nin feyzinden mahrum olan, herhayırdan mahrurndur!” buyurmuştur. Kadir Gecesi’ni ihya etmek, mendubdur.

Bu da gecenin çok kısmını, hiç değilse bir saatini olsun ibadetle geçirmekle olur.

Ramazanın son on günü girince, Peygamberimiz kendisini ibadete verir, geceleri ibadetle ihya eder, ev halkını da ibadet için uyandırırdı.

Peygamberimiz bir ramazanda yirmi yedinci gecede sahabilerini toplayarak namaz kılmış, namazı, o kadar uzatmıştı ki, Sahabiler sahur vaktini geçirdiklerini sanmışlardı.

Kadir Gecesi’nde en az iki, ortalama yüz re kat namaz kılınır.
İki rekat kılındığı takdirde, her tekatta Fatiha’dan sonra iki yüz kadar ayet okunur.

İki re kattan fazla kılınacak olursa, her re katta Fatiha’dan sonra Kadir süresiyle birlikte üç kere de İhlas süresi okunur, iki re katta bir selam verilir.

Kadir Gecesi’nde dua edilmesi ve Kur’an okunması da mesnundur.

Süfyan-ı Sevri’ye göre: Kadir Gecesi, dua ve istiğfar etmek, namaz kılmaktan daha sevimli, daha makbuldür. Kur’an okuyup dua etmek ise, daha güzeldir.

Kadir Gecesi’ni. hem Kur’an. hem dua ve hem de namazia ihya etmek ise daha güzeldir.

Peygamberimiz. Kadir Gecesi’ne rastlanınca nasıl dua edileceği sorulduğu zaman: “Allahümme inneke Afüvvün tühıbbül afve fa’fu anni

Ey Allahım! Sen, affedicisin, affetmeyi seversin. Beni affet!” diye dua et! buyurmuştur.

Kadir Gecesi; Kur’an veya Hadis dinlemek, Allah’ı çok çok zikr ve tesbih etmek, Peygamberimize salar ü selam getirmekle de ihya edilir.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar