Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Mersin Tarsus Şelalesi Hakkında Bilgi

Tarsus Şelalesi, konumu, zamanı ve çevresindeki seyahat alanları ile turistlerin uğrak mekanı. Şayet siz de Tarsus Şelalesi’ni aklınıza takılıyorsa, ilk olarak sizlere bulunmuş olduğu yer konusunda biraz malumat verelim.

Tarsus Şelalesi’nin konut sahibi Mersin, Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kenarında bulunan bir deniz şehri. Adana, Konya, Niğde, Karaman ve Antalya ile komşu. Türkiye’nin en kalabalık onuncu şehri. Büyükşehir belediyesi statüsü bulunan Mersin, liman kentidir ve Mersin Limanı Türkiye’nin en büyük limanıdır. Mersin’e bağlı Tarsus ilçesi de Mersin’in en doğusunda bulunmakta. Pozantı, Çamlıyayla ve Akdeniz’le çevrili olan Tarsus, çok mühim uygarlıklara da konut sahipliği yapmıştır.

Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan bu güzel şelale görüldüğü üzere ismini bulunmuş olduğu ilçeden almıştır. İlçeye ortalama olarak 2 kilometre uzaklıktadır. Berdan Nehri üstünde bulunan Tarsus Şelalesi, nehrin 5 m. yüksekten dökülmesiyle meydana gelmiştir.

Daha enteresan olan bir malumat ise şelalenin bulunmuş olduğu zeminin seneler yıllar önce Romalıların kaya mezarları ve kabir odaları olarak kullanılmasıdır. Kaynakları Bolkar Dağlarında olan Tarsus Çayı döşek değiştirince, mezarlıklar da su altında kalmış ve mekan bugünkü haline gelmiştir. Döşek değiştirmesi konusunda ise şu şekilde bir mit yer almaktadır: Prokopius’a nazaran Justinyen(İ.S. 525-565) zamanında fazlasıyla kar yağıp, eriyen kar sularının şehirde sel felaketine yol açması, kentte büyük bir yıkıma neden olur. Bu nedenle Justinyen, şehrin ikinci defa sel felaketi ile yüz yüze kalmasından çok korkar. Bunun önüne geçmek için de çayın yatağını değiştirmeyi çözüm olarak görür. Uğraşlar sonucunda da çayı kentin etrafından geçirmeyi başarır ve çay değişik yerden akmaya başlamaktadır. Heralde bu yalnızca bir söylentidir. Bu sebeple şelalenin ve etrafındaki yerlerin zamanı olarak da büyük kıymeti yer almaktadır. Mezarları gözlemlemek talep eden şahıslar, nehrin sularının azaldığı dönemlerde şelaleyi ziyaret etmelidir zira bu dönemlerde suyun azalmasıyla birlikte altında yatan mezarları gözlemlemek mümkün. Fakat belirtmemiz icap eder ki mezarlar, şiddetli akan su sebebiyle tahrip olmuş durumdadır. Yine Tarsus ilçesinde bulunun Roma Yöntemi da bir nevi bu mezarlıkların devamı gibidir.

Günümüzde şelale ve etrafı, Tarsusluların ve turistlerin bilhassa yazları büyük alaka gösterdikleri noktalar arasındadır zira şelanenin etrafı piknik alanlarıyla ve mesire yerleriyle çevrilidir. Bahar aylarında yükselen debisi ve esneyen çağlayanlarıyla güneşin batışı sırasında mükemmel bir manzaraya konut sahipliği yapar. Bu nedenten ötürü Araplar Berdan Nehrine soğuksu manasına gelen El Barandan ismini vermiştir. Bu ad çağımızda Berdan olarak kullanılmaktadır.

Popüler İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. yukarda anlatıdığı gibi Berdan Şelalesi çok muhteşem bir yer ;ANADOLUNUN ,dolayısı ile Mersin ve Tarsus’un en muhteşem yeri,Ancak o tuvaletler (wc)yüznumara o bölgeye yakışmıyor yazık şimdiye kadar o pis adeta mikrob yuvası gezim sırasında bütün kadınlar ve erkekler elleştirilerini bildirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar