Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Bebekler Gaz Problemi

Bebek sahibi olduktan sonra yaşanmış olan ilk zorluklardan biri bebeklerde sık görülen gaz sancısılarıdır. Sessiz sakin bebekler aniden ağlama nöbetleri geçirmeye başlarlar. Gaz sancıları üstelik ilerlemiş hallerde kolik bu ağlamaların sebebidir.

Gaz sancısı olan bir bebeğe ne yapmak icap eder? Annelerin stresli olması bebeği etkisinde bırakır mi? Kolik ağlama krizi esnasında ne yapmak icap eder? Bitki çayları bebeklerin gazına iyi gelir mi? Kucağa almak gaz sansıcı sebebiyle ağlayan bebğimizi sakinleştirir mi? Kolikli bebeğe neler yapmak icap ediyor? Çocuk Sıhhati ve Rahatsızlıkları Bilirkişisi Dr. Vahap Öney Vahap Öney’in yaptığı açıklamalar…

Gazı olan bebeğin tedavisi için anne ne yapmalı?
Yoğun çalışan bir anne doğumdan sonra ilk 6 ay izin alarak bebeğine muhteşem şekilde bakacağım diye şartlanır. Bu şartlanma ile evine döndüğünde ve bebeğiyle kafa başa kaldığında çok ciddi bir boşluğa düşer.

Anne bebeğin bakımından emzirmesine altını değiştirmeden gaz çıkarmasına kadar her bir şeyi yeni yeni öğrenir. Annelik hakkında her bir şeyi bilgi aldıği gibi en iyisini yapabilmek ismine streslere girmesi de bebeğe yansır.

Örneğin annenin beraberinde ona hep ustalık yapan bir anneanne babaanne yada komşu var ise anne daha çok sorun yaşayabilir. Otomobil kullanmayı yeni bilgi aldığinizde yanınızda hep biri var ise hata yapma payınız daha fazla olur. Fakat kendi başınıza kaldığınızda bu işi daha basit ve hatasız yaparsınız.

Anne mesuliyet almasını öğrenmeli
Bu sebepten genel öneri annenin kendi başına kendi doğrularıyla doktoruna annelik ve bebek bakımıyla alakalı kitaplara danışarak bilgi almasi.

Fakat komşudan annesinden eşinin annesinden onların baskısıyla bilgi almasi halinde problemlerle rastlanırlar. Anne ve baba daha fazla mesuliyet aldığında daima için daha sorunsuz edilir.

Kolik ağlamalarında ortamdan biraz uzaklaşın
Bir de genellikle kolik ağlamaları esnasında büyük stres içine giren annenin hiç değilse bir saat dışarı çıkıp dolaşması dinlenmesi veya bebek haricinde değişik bir işle ilgi göstermesinin bebeğe çok yararı olur. Zira burada sorun bebekle anne arasındaki irtibat uyum problemidir.

Annenin bebekle olan iletişimini saptayarak o anki durumunu muayene esnasındaki konuşmalarda ve yaklaşımında anneye yönelik tavsiyelerde bulunduğumuz vakit çok daha sorunsuz edilir.

Gazı olan bebeğe ilaç ve gaz çıkarma haricinde neler yapılabilir?
Gaz probleminde tabii ilaçların büyük yararı olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Rezene çayı papatya gibi çaylar bu tabii ilaçlar içinde söylenebilir. Fakat bunların kullanım oranları çok mühimdir.

Bitkisel ilaçların kullanım miktarı çok önemli
Bu çeşit tabii ilaçları kullanırken kullanım miktarının 120 ml’nin üstüne çıkmaması icap eder. Bu oran göz sonucu ile 1 gün içinde en çok bir çay bardağı manasına gelir.

İlaçların çok kullanılması şeklinde sıfır kalorili bir sıvı verdiğimiz için bebeğin kilo alışı olumsuz tarafta etkilenir.

İlaçların çok kullanılmasının yarattığı bir öteki sorun ise elektrolik dengesizlik meydana gelimi. Elektrolik dengesizlik sodyum düşüklüğüne sebep olarak bebeğin beynine zarar verebilir. Bu sebepten tabii ilaçlar kullanırken bebeğinizin sıhhati açısından kullanım miktarı hususunda çok duyarlı hareket etmek icap eder.

Kolik ilaç haricinde hangi yöntemlerle tedavi edilebilir?

* Bebeğin kolik ağlamaları belli saatlerde mesele 5 ile 8 arasındaysa ve bu saat yaklaşırken anne streslere giriyorsa bunu azaltmanın yöntemi o saatlerde bebeğe banyo yaptırmak ortam değişiklik yapmak (arabayla dolaştırmak gibi) olabilir.
* Bebeğin kolik ağlamaları öncesinde otomobille dolaştırmak bu ağlamaları azaltmakta çok yararlı olur.
* Bir öteki yol ise o saatlere doğru bebeğin babası ninesi veya babaannesi ile bırakmak. Değişik kişilerle olmak bebeğin kolik ağlamasını azaltacaktır.
* Kolik ağlamaları esnasında bebek kucağa alınabilir. Şayet bebeğin ağlamalarından anne de çok etkileniyorsa bebeği babası kucağına alıp değişik bir odada dolaştırabilir.
* Kucağa almak bebeğin kucağa alışmaması için genellikle anneanne ve babaanneler gibi eski kuşakların karşı olduğu bir hal.
* Bebeğin kucağa alınmasının hiç bir sakıncası mevcut değildir. Üstelik tam tersi kucağa alınan bebeklerin ilkokulda kendine güvenlerinin diğerlerine miktarla daha çok olduğu ilmi olarak gösterilmiştir.
* Bebeğinizin dikkatini dağıtın
* Bir farklı metod ise elektrik süpürgesi çamaşır makinesi saç kurutma makinesi gibi elektrikli cihazları çalıştırmak olabilir. Bu çeşit elektrikli cihazların çıkardığı sesler bebeğin alakasını dağıttığı için rahata kavuşmasını sağlar.
* Ortam değişikliği haricinde bebeğin karnına sıcak havlu dercetmek veya masaj yapmak da bebeği rahata kavuştır.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar