Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Bebekler Neden Geç Konuşur

Çocuk doğduğu günden itibaren bedensel toplumsal ve zihinsel olarak gelişmeye başlamaktadır. Konuşma tüm bu gelişmelerle iç içe olarak gelişmektedir. Bu sebeple de bedensel toplumsal ve zihinsel sebeplerle gecikebilir.

Konuşma gecikmesine neden olan sebeplerin başlıcaları şunlardır:

Uyaran eksikliği: Çocuklar doğdukları andan itibaren dış dünyadaki nesnelerle ve öteki insanlarla bağ içindedirler. Bu bağ esnasında çocuklar görerek duyarak dokunarak koklayarak çok sayıda uyaran alırlar.Bu uyaranlardan elde ettikleri algılamaları sözel ifadeye çevirirler. Konuşma için en etkili uyaran başkalarının konuşmasını duymaları ve bu tarz şeyleri taklit etmeleridir. Birtakım alakasız ailelerde yada yurtlarda yaşayan çocuklar kendileri ile yeterince konuşulmadığından geç konuşurlar ve konuşmaları kifayetsiz kalır. Uzun müddet tv karşısında reklam klip izlemekte çocuğu dış dünyadan soyutlamakta ve konuşmalarının gecikmesine sebep olmaktadır.

Çocukluk çağlarında başlayan depresyonlar psikotik bozukluklar ve beyni tutan birtakım organik rahatsızlıklar.

Zeka geriliği: Çocuğun hitabı belli bir zeka düzeyine sahip bulunmasına bağlıdır. Bu sebeple zeka geriliği olan çocuklar akranlarına nazaran daha geç konuşurlar.

Yaygın gelişimsel bozukluklar(otistik bozukluklar) : Yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklar çevreye alaka duyup bağ kurma çevredeki birtakım uyaranları alıp değerlendirme yapamadıklarından hiç konuşmazlar yada geç ve kifayetsiz konuşurlar. Bir De bu bozukluğu olanların dörtte üçünde zeka azlığının varlığı da farklı bir nedendir.

Duyma problemi: Bir çocuğun konuşabilmesi için ses uyaranlarını alması icap eder. Duymayan bir çocuk konuşmayı da öğrenemez. Kifayetsiz duyan çocuklar ise akranlarından geç konuşurlar.

Görme problemi: Konuşma üstüne işitme kadar tesiri olmaz ise da gözlemlemeyen yada kifayetsiz gören çocukların konuşmaları gecikmektedir.Çünkü gözlemlemeyen çocuklar çevrelerindeki nesneleri göremediklerinden bu nesnelerin isimlerini ve işlevlerini de öteki çocuklar gibi algılayıp cazip seslere çevirmekte gecikmektedirler.

Bazı ****bolik ve hormonal rahatsızlıklarda zeka gecikmesine bu sebeple konuşma gecikmesine sebep olmaktadırlar.

Konuşma gecikmesini tedavi etmek için ilk olarak gecikmeye neden olan yukarıda belirtilen sebepleri incelemek ve bu sebepleri ortadan kaldırmak icap eder. Organik bir sebep yada zeka geriliği belirlen memişse uyaran eksikliği olabileceğini düşünmek konuşmasını hızlandırmak için çocuğa daha çok zaman ayırmak ve kaliteli vakit geçirmek çocuğun yeme içme ve uyku gibi gereksinimlerini karşılamaksevildiğini hissettirmek çocukla sık konuşmak masal ifade etmek ninni ifade etmek oyun oynamak akranları ile oynamasını sağlamakçocuğun sorularına anlayabileceği şekilde yanıt vermek işaretle gösterdiği şeylerin isimlerini ifade etmek sık sık toplumsal ortamlara sokmakkonuşmasını teşvik etmek resimli kitaplara bakarak ona öykü ifade etmek ve anlatmasına destekçi olmak iki yaşından önce tv izlettirmemek iki yaşından sonra kısa sürelerle tv izlettirmek uzun müddet yalnız oynaması yerine büyükler yada akranları ile zaman geçirmesini temin etmek icap eder.
Bu metotlar konuşma gecikmesinin sebebi ne olursa konuşmayı arttıran yöntemlerdir.Bu sebeple tüm konuşma gecikmelerinde uygulanmalıdır.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar