Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Osman Hamdi Bey Hayatı Ve Eserleri

Sanat; bünyesinde fazlasıyla kavram barındıran bir alandır. Bu yönüyle tek bir dalın üstüne yıkılamaz. Ve bir toplum içerisindeki sanatın gelişim göstermesi, onun bünyesinde bulunan her alanın gelişim göstermesi ile doğru miktartılıdır. Bu sebepten de, yalnızca müziğe veya yalnızca beyaz perdeye ağırlık verilmesi sanatı daraltır. Fakat Türk camiası olarak bu alanda bir hayli ileri olduğumuz söylenebilir. Zira tarih boyunca, sanatın her branşında çalışmalar yapan çok başarılı adları egemenliğimizde barındırdık. Bunlardan birisi de hiç kuşkusuz Osman Hamdi Bey’ dir. O süreçlere fotoğraf dalında katkılarda bulunan Osman Hamdi Bey yaşamı ve eserlerini merak edenler için, bu makalemizde bu gibi bilgilerden bol oranda ifade edeceğiz. Fotoğraf alanının beraberinde farklı dallarla da ilgi gösteren Osmanlı Devleti’ nin meşhur sanatçılardan kabul edilen Osman Hamdi Bey yaşamı ve eserleri aşağıdaki paragraflarda anlatılmıştır.
Osman Hamdi Bey, 30 Aralık 1842 tarihinde İstanbul’ da yaşama gözlerini açtı. Babası İbrahim Ethem Bey, Osmanlı Devleti’ nin ilk maden mühendislerinden biriyken daha sonraki zamanlarda sadrazamlığa kadar arttı. 6 çocuklu ailenin en büyüğü Osman Hamdi Bey’ dir. Bu kardeşlerin ikisi kız üçü ise adamdır.
Eğitim Yılları
Osman Hamdi, ilkokul yıllarında esas eğitimini aldıktan sonra 1856 senesinde Maarif – i Adalet Sarayı okuluna başladı. Fakat ailesi, Osman Hamdi’ nin kesinlikle yurtdışında eğitim gözlemlemesi icap ettiğini düşündüklerinden ötürü birkaç sene sonra onu Paris’ e göndermişlerdi. Osman Hamdi burada yasa dalında eğitim alacaktı. Yasa eğitimine devam ederken, Fransa’ da bir hayli meşhur olan Jean Leon Gerome ve Boulanger’ in fotoğraf atölyelerinde de çıraklık yapmaya başladı. Bu sayede, çok iyi fotoğraf eğitimi de alıyordu.
Osman Hamdi Bey Yaşamı Ve Eserleri
Hayatı
Bu eğitimlerinin ardından, Paris’ te Marie adlı bir bayan ile tanışarak evlendi ve 2 çocukları oldu. Çocuklarının adları ise Hayriye ve Fatma idi. 10 sene evli kaldıktan sonra boşandılar. Osman Hamdi, sonrasında ülkesine döndü ve devlet kurumlarında çalışmaya başladı. İlk olarak Bağdat, Bağdat ilinde Yabancı İşler Müdürlüğü görevindeydi. Rolü sebebi ile geldiği Bağdat’ ı çok sayıda defa resimleme şansı elde etti ve bunun yanı sıra şehrin arkeolojisi ile de yakından ilgi gösterdi. Daha sonra İstanbul’ a geri döndü ve Saray Protokol Müdür Yardımcısı oldu. Fakat bu görevinde iken, Viyana’ da iştirak etmesi lazım olan İnternasyonal bir sergi vardı. Buraya komiser olarak katıldı. Ve bu sergi sırasında Marie isminde farklı bir bayan ile tanıştı. Daha sonra Marie ile ikinci evliliğini yaptı. Fakat Marie, evlendikten sonra ismini Naile olarak değiştirdi. Bu evlilikten Melek, Ethem, Nazlı ve Leyla adlı çocukları doğdu.
Osman Hamdi 1875 senesinde Kadıköy’ şöhret ilk belediye başkanı olarak görevlendirilse de bu rolü yalnızca bir sene sürdü. Daha sonra birkaç değişik görevin ardından 1 Ocak 1882 tarihinde ll. Abdülhamit tarafınca devletin ilk güzel sanatlar okulu olan Endüstri – i Nefise Mektebi’ ne müdür olarak atandı. Binanın mimarisi ve inşasında hatırı sayılır büyüklükte emeği vardı.
Osmanlı Devleti’ nde bulunan eski eserlerin, yurtdışına kaçırılmasını önlemek gayesi ile, eskiden mevcut olan bir yasayı yeniden düzenleyerek yürürlüğe soktu. Bir dönem müze müdürlüğü yaptığı sıralarda çok sayıda bölgede ilk kere arkeolojik kazı yapılmasına öncü oldu. Yapılan her kazıda yakınlarını görevlendirmişti. Bu kazılar yardımıyla birçok eserler bulunmuş oldu. Bir müddet sonra eserler için yeni bir yapı arayışına girildi. Devlet yöneticilerini ikna ederek; bugünkü İstanbul Arkeoloji müzesini yaptıran Osman Hamdi Bey, hayatı boyunca hangi görevde çalışırsa çalışsın fotoğraf yapmayı hiç bırakmadı. Sanatçının çok sayıda eseri Türkiye’de, Londra, Liverpool ve Boston’ da sergilenmektedir. Osman Hamdi 24 Şubat 1910 tarihinde yaşama gözlerini yummuştur.
Bazı Eserleri
Arzuhalci
Kur’ an Tilaveti
Silah Taciri
Kaplumbağa Terbiyecisi
Leylak Toplayan Kız
İki Müzisyem Kız
Kahve Ocağı
Mimozalı Kadın
Naile Hanım’ ın Portresi

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar