Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Yaptırım Türleri Nelerdir?

1-) Yaptırım Nedir?

Sosyal hayatı düzenleyen kurallara aykırı davranıİması karşısında uğranılan tepkiye yaptırım/müeyyide adı verilmektedir. Yaptırım/müeyyide de kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Eğer karşılaşılan tepkinin herhangi bir zorlayıcılığı bulunmuyorsa bu durumda manevi yaptırımdan söz edilmektedir. Nitekim yukarıda da kısaca değinildiği üzere din, görgü ve ahlak kurallarına uyulmaması hâlinde verilen tepki yani yaptırım zorlayıcılığı olmayan manevi yaptırımlar olmaktadır. Buna karşılık eğer söz konusu tepkinin zorlayıcılığı söz konusu ise bu durumda da maddi yaptırımdan söz edilmektedir. Yine yukarıda da kısaca değinildiği üzere hukuk kurallarına aykırı davranışta karşılaşılacak tepki maddi yaptırımdır. Zira maddi yaptırım olması yani zorlayıcılığının bulun¬ması hukuk kurallarının arkasındaki zorlayıcı gücün devlet otoritesinden kaynaklanıyor olmasıdır.

2-) Hukukta Yaptırım Türleri

a-) Manevi Yaptırımlar

-Yaptırımı manevidir.
– Kurala uyulmadığında zorlayıcı lığı bulunmayan bir tepki söz konusu ise manevi yaptırım uygulanmış olunmaktadır. Örneğin;

Ayıplanmak (ahlak)
Günahkâr sayılmak (din)
Ahrette hesap (din)
Alaya alınmak (görgü)
Kınanmak (ahlak)
Küçük görülmek (görgü)

b-) Maddi Yaptırımlar

– Kurala uyulmadığında zorlayıcılığı bulunan bir tepki söz konusu ise maddi yaptırım uygulanmış olunmaktadır.
Örneğin; Sadece hukuku kurallarına aykırı davranışta maddi yaptırım söz konusu olmaktadır:

Ceza
Tazminat
Cebrî İcra
İptal
Hükümsüzlük

c-) Hukuk Kurallarına Aykırı Davranışta Karşılaşılacak Olan Tepkiler/Yaptırımlar

Daha Önce de belirttiğimiz üzere hukuk kurallarına aykırı davranışta maddi yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni hukuk kurallarının amaçlarından kaynaklanmaktadır. Zira bu amaçlar incelendiğinde görülecektir ki hukuk kuralları gerçekten de devletin zorlayıcılığı (devlet otoritesinin gücü) ile toplumda uygulanmak zorunda kalman kurallar olmaktadırlar.

Bu çerçevede hukuk kurallarının amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:

Toplumsal düzeni korumak
Toplumsal barışı sağlamak
Toplumdaki yeni değişikliklere cevap vermek
Kişilerin haklarını korumak ve güvence altına almak
Adaleti sağlamak

Toplumsal yaşam incelendiğinde sosyal hayatı düzenleyen kurallar zaman içerisinde toplumun ihtiyaçları gereği hukuk kuralarına dönüşmüştür.Örneğin; ayrılan eşler geçmiş dönemde toplumsal baskıdan ya da dinî inançlardan dolayı nafaka yardımında bulunurken, günümüzde, ayrılan eşlerin karşılıklı nafaka yükümü Medeni Kanun’da düzenlenen nafaka kuralı olduğu için kişilerin keyfiyetinden çıkarılmış, maddi yaptırıma bağlanmıştır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Popüler İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. Bloğumuzun arka (Doğu) cephesindeki komşum Halil TOPRAK’ ın su tesisatı dubleks evlerimizin ilk yapılışından benim dubleks konutumun salonundan, klerinden ve lavoba-wc’nin zemininden Halil TOPRAK’ ın Lavobasına ulaştırılmış. Ancak 08.04.2017 tarihinde benim 2. kattaki banyonda su borularının çürümesi ile su kaçağı meydana gelmesi ile su tesisatı değişimi sırasında bahsi geçen komşum Halil TOPRAK’ ın su tesisatınında benim evimin fayansın altından geçtiği görülmüş, hemen Halil Beye gösterilerek gereğini yapmasını istemiştik. Bizim su tesisatı işimizi yapan sucu Ali BEDER, komşum Halil TOPRAK’ tan su tesisatını dışarıdan çekme karşılığı olarak 300,00.-TL sı aldığını her ikiside tarafıma beyan etmesine rağmen gelinen bu zaman içerisinde, yapılacak su tesisatının yapılmaması nedeniyle, belirli aralıklarla her iki tarafada tesisat işinin neden yapılmadığını sorduğum zaman sucu Ali BEDER başka inşaatlarda işlerinin olduğunu gerekçe gösterilerek evimden geçen su tesisatının aşırı derecede çürüdüğünden her an maddi ve manevi mağduriyetimize sebep olacağı görülmektedir. Karşı tarafların bu ihmaline karşı hukuki yaptırım işlemi nedir? Yardımcı olmanızı arz ve rica ederim. 10.10.2017

    ADRES:Şehit Kemal Cad. Arıkent Sit. No:63/B Saygılarımla;
    Kalabak/Urla-İZMİR Mehmet GÖÇ
    GSM: 0535 5973117

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar