Pazartesi, Kasım 27, 2023
spot_img

Bireysel Emeklilik Sistemi ne demektir ?

Bireysel emeklilik sistemi , bilhassa son senelerde , hemen hemen her bankanın veya sigorta firmasının kapımıza kadar gelmiş olarak bizi bu sisteme dahil etmeye çalışmaları ile gündemimize dahil olmuştur . Kısa bir tanımlama ile , kişinin kendi emekliliğini kurması biçiminde ifade edilebilir . Türkiye’de , geçmişten bu yana devlet taşıtılığı ile yapılan bir emeklilik sistemi bulunsa da , son senelerde kişisel emeklilik sistemine geçişler de yaşanmaktadır .

Bireysel emeklilik sistemi , piyasada “BES” biçiminde kısaltılmaktadır . Her sistemin olduğu gibi , bu sistemin de birtakım avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır . Bu sistemi kimlerin yaptırabileceği , kesintiler , vergiler , kazançlar ve öteki sualler ışığında , kişisel emeklilik sistemi incelenebilir .

– İlk olarak , kişisel emeklilik sistemine kimler dahil olabilmektedir ?

Bireysel emeklilik sistemi , yapılan son düzenlemeler ile birlikte , isteyen bütün yurttaşların kullanabileceği bir hizmet durumuna gelmiştir . Önceki süreçlerde yaşanmış olan Bağ-Kur’lu olma veya olmama gibi ikilemlerden ziyade , bundan sonra her isteyen bu sistem içinde yer alabilmektedir .

– kişisel emeklilik sisteminden ayrılma hallerinde kesintiler yaşanır mı ?

BES içindeki en büyük handikap , kafi müddet dolmadan sistemin terk edilmesinden doğmuş kesintilerdir . çok sayıda yurttaş , bu doğrultusunda ötürü kişisel emeklilik sistemine uzak durmaktadır . laf gelimi , sisteme dahil olunduktan 2 sene sonra sistemden çıkılmak talep edildiğinde , hem fon getirilerinden , aynı zamanda sermayeden türlü kesintiler yaşanabilmektedir . dolayısıyla , sisteme girecek olanlara , kafi zamanı doldurmadan önce çıkmamaları tavsiye edilmektedir . Kısa vakit sonra sistemi terk etmek , eldeki parayı durduk yere eritebilir .

– kişisel emeklilik sistemi üstünde hangi zamanda emekli olunur ?

BES dahilindeki bir farklı net kaide ise , 10 sene ve 56 yaşı doldurma durumudur . Sisteme dahil olunduktan itibaren 10 sene boyunca sistemde bulunan ve para yatıran yurttaşlar , 10 sene akabinde türlü fon getirilerinden ve devlet desteklerinden faydalanabilse de , tam bir emeklilik programı ve desteklerin tüm bunlar için 56 yaşın doldurulmuş olması gerekir . bir diğer deyişle , 20 yaşlarında sisteme giren bir yurttaş , 30 yaşına geldiği vakit gereklerin tamamını yerine getirmiş sayılmamaktadır . dolayısıyla , 10 sene sonra direkt olarak sistemin iyi yanlarından faydalanmak isteyen birtakım yurttaşlar , çoğu zaman 45 – 46 yaş aralığında bu sisteme dahil olarak , hem 10 yıllarını doldurmakta , aynı zamanda 56 yaşına erişerek sistemden tam manasıyla yarar sağlamaya çalışmaktadırlar .

– kişisel emeklilik sistemi dünya üstünde de kullanılmakta mıdır ?

Bazı devletlerde emeklilik sistemi , devlet eli ile gerçekleştirilmemektedir . dolayısıyla , bu sistem alakalı ülkelerde uzun senelerdir uygulanmaktadır . Ülkemizde de bu sisteme geçilmesi için , devlet yardımları ile sistem destek vermektedir .

– kişisel emeklilik sisteminde devlet yardımı ne şekilde mevcut oluyor ?

5876_slider-bireysel-emeklilikSon yapılan düzenlemeler akabinde , sistemde idame eden yurttaşların paralarına , devlet tarafınca %25’lik bir yardım etilmektedir . fakat bu destek , sistemde kalış zamanı ile direk ilgilidir . bir diğer deyişle , desteğin tamamının veya bir bölümünün alınması , tam olarak şahsın sistem içinde kaçıncı senesinde olduğu ile direk alakalıdır . bir de bu yardım etme hali , BES’in en alaka cazibeli ve avantajlı yanlarından biri olarak görülmektedir .

– kişisel emeklilik sistemi , bir devlet hizmeti midir ?

BES bir devlet hizmeti değildir . fakat bu sistem , devletin sıkı şekilde takip ettiği , alakalı bakanlıklar ve müsteşarlıklar ile denetlediği bir emeklilik sistemidir .

– Anlaşma yapılmadan önce , üzerinde durulması lazım olan hususlar nedir ?

Bireysel emeklilik sistemi içinde , fon idare giderleri ve gelir vergisi gibi bir dizi masraflar yer almaktadır . yurttaşlar anlaşma yaparken , bu miktarları iyi bilgi almalidir . aynı anda devlet desteğinin ne kadarlık bir bölümünün , ne kadarlık bir sene aralığına eş değer geldiğinin öğrenilmesi de oldukça mühimdir .

Vatandaşın parasının eriyip gitmemesi için , hiç bir şekilde tanımlanmış zamandan önce sistemden çıkmaması icap ettiği de unutulmamalıdır . bir de , fon yönetimleri muntazam takip edildiği müddetçe , bu sistemden gelir temin etmek da mümkün .

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar