Senede atılan imzadan ötürü borçlunun senette ifade edilen borçtan ötürü yükümlüdür. Öyleyse, senede imza atan ve borçlu olan bireyin vefat etmesi halinde ve borç verilmemişse borç ne olur? Bu makalemizde de bu mevzu hakkında malumat vermeye gayret edeceğiz.
Ölen Kişinin Borçları Kime Kalır?
Senede imza atan ve borcunu vermeden vefat eden insanların borcu varislerine kalmaktadır. Bir diğer deyişle borçlu vefat etse dahi borcundan kurtulamıyor ve borçlunun mal varlığı araştırılıyor ve alacak ödenmektedir. Alacaklı, vefat eden borçlunun borcunu vermediğini kanıtlarsa, vefat eden bireyin mal varlığından borcuna karşılık hak isteyebilmektedir. Bu hak borçlar yasası ile de kanuni teminat altına alınmıştır.
Ölen Kişinin Borcu Ne Olur?
Doğal olarak bu işlemin olabilmesi için de birtakım koşulların olgunlaşması icap etmektedir. Varislerin borcu kabul etmeme hakkı mevcut değildir. Şayet vefat eden bireyin mal varlığı, senette ifade edilen borcu karşılıyorsa ve varisleri borca itiraz ederse sulh mahkemesine müracaat edebilir. Borçlunun mal varlığı borcunu karşılamıyorsa o sürede mirasçılar mal varlığının reddi hakkını alabilirler. Bir diğer deyişle vefat eden bireyin mal varlığını talep etmediklerini ifade edebilirler. Bu halde alacaklı, kalan miras tutarını isteyebilir.
Şayet ki borçlu hayatta iken başlattığınız haciz takibine, borçlunun vefatında varislerine karşı sürdürmeyi talep ediyorsanız, varlığın tasfiye, malların müşterek edilmemiş olması icap etmektedir. Vefat eden borçluya takip katileşmiş ise varisler içinde katileşmiş kabul edilir, fakat mirasçılara yeniden ödeme talimatı gönderilmesi icap etmektedir. Alacaklı insan, borçlunun mal varlığından alacağını alamamışsa o vakit de mevcut ise senetteki kefile yönelir. Alacaklı, borcuna bedel borcun verilmesini kefilden isteyebilir.
Ölen Kişinin Borcuna İtiraz
Haciz dairelerine gerçekleştirilecek başvuru akabinde senetteki borca bedel kefilin ödeme gerçekleştirilmesi ya da kefilin mal varlığına haciz takibi gerçekleştirilebilir. Senet borçları, banka kredileri çekilirken yaşam sigortası yapılmadığı için kalan borcu tahsil edecek bir müessese olmadığı için alacaklı, borcuna karşılık vefat eden bireyin mirasçılarına ya da senette mevcut ise imzası kefilden alacağını tahsil yapabilme ve kanuni hakkını kullanma hakkı yer almaktadır.
Bizler bu mevzuyu açıklamaya çalışırken mevzu ile alakalı bazı yönlere değinmemiş ve ya unutmuş olabiliriz. Bu makale sadece malumat verme hedefli olduğu için daha gerçekçi bilgiler için hukukçulara müracaat etmek en düzgün yol olacaktır.
Babamız vefat etti borcundan senetten bilgimiz yoktu öldükten 2 sene sonra alacaklı icra takibi oluşturmuş. Babamız parayı aldığına inanmıyorum aldiysada banka hesaplarında olmaması babamızın 75 yaşında parayı almış olması bizim itirazımız için yeterli olurmu cevap verirseniz çok makbule geçer