Pazar, Kasım 26, 2023
spot_img

Kredi Dosya Masraflarının Geri Alınması

Herhangi bir bankadan kredi kullanacağınız vakit önünüze dosya masrafı çıkmaktadır. Bir bankanın misal ödeme listesine göz attığınızda da; faiz miktarları, aylık ödemeler ve toplam ödeme ücreti sayfasında dosya masrafının da olduğunu görebilirsiniz. Peki, dosya masrafı ne demektir? Sebep alınır? Kredi dosya harcamaları geri alınabilir mi? Ne vakit ve ne şekilde geri alınır? Bütün bu soruların yanıtı makalemizin devamında…

Dosya harcaması, bankaların kredi kullandırmak için aldıkları fakat tamamıyla neyin tutarı olduğu belirtilmeyen bir ücrettir. Esasında avukatlık mesleğinde bu terim, avukatın yapacağı iş için harcanan harcamalar için kullanılan bir terimdir.Bu masrafa; bilirkişilerden yararlanılması gibi haller, devlete ödenen türlü harçlar, dava takibi gibi işlemler dahildir. Bu halte bankaların tüketicilerden almış olduğu dosya masrafı için gerekçe göstermesi, hiç değilse bu harcamaları belgelendirerek tüketicilere bir alıntı, dekont sunması gerekir. Fakat ne yazık ki bankalar bu harcamaları belgelendirmiyor ve tüketiciler de acele gereksinimleri için bu harcamaları da ödemek mecburiyetinde kalıyor.

Bu halte, bankalar doğrusu kredi verirken; alacağınız kredi ücretine faiz uyguladıkları için, bir de üzerine dosya masrafı almaları, hukuka cazip görünmüyor. Bir Diğer Deyişle, bankaların türlü sebeplerle belgelendiremediği her çeşitli gider, hukuken haksız gelir kabul edilmektedir. O sebeple, bankaların dosya masrafı ismi altında aldıkları bu tutarı geri vermeleri gerekir. Şayet talep ederseniz, tamamıyla ne için verdiğinizi öğrenmediğiniz; karşılığında da bankaların belgelendiremediği her çeşitli gider ve ücretin iadesini istek yapabilirsiniz. Peki geri alabileceğiniz harcamalar kapsamına hangi ödemeler giriyor?

Kredi dosya masrafı
Yapılandırma masrafı
İstihbarat ücreti
İpotek fek ileti m masrafı
Kredi kullandırma ücreti
**Ancak ekspertiz tutarı veya yaşam sigortası gibi masrafların iadesi yapılmamaktadır.

Genel olarak belgelendirilemeyen harcamalar kapsamına giren bu ücretlerin, istenmesi şeklinde geri verilmesi gerekir. Şayet bankanızdan, kredi harcaması ismi altında sizden alınan yukarıda listelediğimiz bu ücretler için dekont isteyer ve alamazsanız bu halte seyredebileceğiniz iki değişik yol mevcut. Bunlardan biri; bankaların sizlere bu dekont karşılığında da talep edeceği tutarı ödemek ve bu dekontu da iade ilgiyi dilekçesine eklemek; veya evrak almadan direkt olarak mahkemeye başvurarak mahkemenin o dekont ve belgeleri istemesini talep etmektir. Burada bu noktada özen göstermelisiniz; şayet dosya masrafı ismi altında verdiğiniz ücretin ne kadar olduğunu tamamıyla biliyorsanız elinizde bir evrak olması icap etmiyor; fakat elinizde makbuzunuz mevcut değilse ve dosya masrafının ne kadar olduğunu bilemiyorsanız, hangi mahkemeye başvuracağınız hususunda sorun yaşayabilirsiniz.

Kredi dosya masrafını geri almak için, tüketici mahkemelerinde dava açabilirsiniz. Burada belirli bir karşılık kısıtlaması bulunmamaktadır. Fakat iade talebinizin daha süratli neticelenmesi için yargıcı heyetlerine başvurmanız daha doğru olacaktır. Doğal Olarak yargıcı heyetlerine başvurmak için, dosya masrafı tutarınız 3300 TL’nin altında olmalıdır. Peki, kredi dosya masrafı kredi ödemesi bitmeden geri alınabilir mi? Belgelendirilemeyen kredi harcamaları için ödemeniz tamamlanmadan iade talebinde bulunmanızda herhangi bir mahzur mevcut değildir. Fakat farz edelim ki önceden bir kredi çektiniz, ödemesini tamamladınız ve üstünden seneler geçti. Şuan ne yapacaksınız? Şayet krediniz 10 senelik vakit aşımına uğramadıysa, istediğiniz vakit masrafların iadesi için mahkemelere başvurabilirsiniz.

Popüler İlgili Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Güncel İlgili Yazılar